Popijte Čaj od ruže i otkrijte hrabrost

Karla Kuzle napisala je tri knjige, od čega je jedna njezin književni prvijenac, Čaj od ruže. Iza nje je nadahnut književni rad, kao i biografija vrijedna priče. Iako je završila pravni fakultet, oduvijek je sklona lijepoj riječi. Upravo su rečenice napisane hrabro i iskreno autoričine najveće saveznice u želji da ispriča svoju priču, da čitatelje pusti u svoj svijet. U izdanju naklade Redak, autoričina je priča dobila korice.

Na spomen čaja od ruže zamišljate, pretpostavljam, toplu aromatičnu tekućinu jarke boje. Karla Kuzle ima biografiju koja je drugačija od ostalih zbog dijagnoze koja ju prožima, a opet je u temeljnim težnjama za ljubavlju, sigurnošću, toplinom doma – autorica jedna od nas. Noseći se sa shizofrenijom u vrijeme kad je tu vrstu bolesti pratila stigma, autorica proživljava turbulentno mladenaštvo, a prag prve zrelosti i ženskosti donosi joj tragične gubitke i životne prekretnice. Ipak, Karla Kuzle svoje pismo ne prožima patetikom, nego proznom živošću. Iz svake rečenice izbijaju iskrenost i hrabrost, a svako je (pa i ono najkraće) poglavlje velika životna bitka. Ovaj literarni čaj od ruže na trenutke će vas navoditi da ga popijete u trenutku, kako bi ste otkrili kamo autoricu život vodi. Već na idućem poglavlju poželjet ćete usporiti ritam gutljaja kako biste posve okusili ovu životnu priču koja otvara oči na brojnim razinama i hrabro progovara o manjkavostima zdravstvenoga sustava, o obiteljskim emotivnim krahovima i psihološkim previranjima. Sve je to autorica iskusila na vlastitoj koži i time i te kako ostvarila pravo na govor, hrabro pružajući literarnu ruku pomoći svima kojima je ona potrebna. Bez stigme, s dozom ljudskoga straha i gotovo bolne iskrenosti, autorica progovara o tome kako je život s dijagnozom moguć i isprepleten ljudima i događajima koji ga oblikuju i više od same dijagnoze. Karla Kuzle rečenicama ispisuje vlastitu biografiju, dotiče brojne tuđe, a možda ih nehotice i mijenja. Ovo je knjiga koja se čita u dahu, koja bježi od literarnih i teorijskih tumačenja, hrabro živa i snažno iskrena, pokazujući da se iza medicinske šifre uvijek krije čovjek.

Čaj od ruže potaknut će vas na razmišljanje, navesti da uz šalicu čaja zagrlite najdraže i razgovarate, iskreno i nesputano, čak i onda kada su misli posve zbrkane. Nesvakidašnja, hrabro otvorena i jedinstvena, ova knjiga u sebi sadrži život iz kojega svi možemo puno naučiti.

Ne propustite pročitati ju i ako ste u prilici, nazočiti promociji 18. rujna u 17 sati u Centru za kulturu Trešnjevka!