Masarykova kakvu još niste vidjeli

Mirela Priselac Remi široj je javnosti poznata kao tekstopiskinja i skladateljica benda Elemental, glazbenica britka stila i moćna izraza. Profesorica i prevoditeljica engleskog i španjolskog jezika, i te kako je svjesna moći jezika, simbolike izraza i važnosti komunikacije. Poznata po aktivizmu i kritičkom mišljenju, ali i umjetničkoj osjetljivosti, svoje je misli sabrala u prvoj zbirci pjesama o kojoj vam danas pišem.

Nakladnička kuća V.B.Z. i urednik Drago Glamuzina donose zbirku pjesama Masarykova u koju je Mirela Priselac Remi u stihove smjestila potez od Trga maršala Tita do početka Tesline ulice, potez kojim svi toliko puta prođemo, da bi noge gotovo same znale put. Taj djelić grada Zagreba dijeli se na nekoliko punktova koji predstavljaju i cjeline zbirke: od trga maršala tita, ugao s gundulićevom, lijevo prema sex shopu, miškecov prolaz i izlaz na teslinu. Darko Rundek napisao je iskren i nesputan predgovor koji je izvrstan uvod u svijet zbirke. Slobodan stih, simbioza japanskog, engleskog i francuskog, ćirilice i latinice stvaraju pjesnički svijet u kojem se autorica poigrava intertekstualnošću, asocijacijama, situacijama i emocijama. Progovara stihom iskrenim i britkim; motivima svakodnevnim, a stilski snažnim; ne boji se zagrepsti ispod površine tijela koje je poput mape, ali i vrela osjećaja. Autorica stihuje ljubavi prošle i sadašnje, ostvarene i maštane, progovara o (međuljudskim) odnosima i obitelji, gradu, životu… Otvorena i nesputana, spaja lijepo i ružno, grad i čovjeka, stih i osjećaj. Dio grada postaje mapa, postaje metafora, postaje mjesto na kojem se događa život, ishodište inspiracije i poticaj za propitivanje kako same sebe, tako i svijeta u okruženju.

Masarykova je zbirka jednostavna izraza, a složenih emocija; kratkih stihova, a dubokih promišljanja u kojoj Mirela Priselac Remi pokazuje još jedno svoje lice, dokazujući da je i bez glazbe njezin izraz jednako snažan, ali da i dalje prodire u ljudsku nutrinu i društvene pojave, kao i u emotivne kaose; prodire upravo u točke prostora i tijela iz kojih izvire poezija.