Priče o (svima) nama

Ako imate Instagram, sigurno ste na ovoj društvenoj mreži, skrivenu iza predivnih slikovno obogaćenih citata i kratkih tekstova, pronašli Jelenu Kastaneti. Ova mlada spisateljica iza sebe ima zbirku pjesama Bez povratka te roman (Moj) dnevniče, a njezine su rečenice nadaleko poznate i citirane. Ovaj puta iz njezina pera stiže zbirka priča Priče o nama koje je uredila Mirjana Paić Jurinić, a izdavač je Alegria knjiga.

Priče o nama su priče u kojima se svatko može pronaći ili ih barem čitajući osjetiti. Zbirka je podijeljena u tri dijela: Njemu, Njoj i Tebi; a autorica na kraju komunicira s čitateljima ostavljajući im prostora da napišu vlastitu priču u odjeljak Meni. Priče su to o osjećajima, o ljudima, o ljubavi i iluzijama koje dotiču srž bića i ostavljaju dojam na čitatelja. Jelena Kastaneti ne libi se progovoriti o sreći, blagom osjećaju nevjerice zbog čiste radosti, ali zadire i u emocije rastanaka i daljina, krivih odluka i pravih trenutaka. Smješta priče vremenski i prostorno, osvrće se na svijet oko sebe, ali i na svijet iznutra. Ovo je knjiga koja nema točno određenu radnju, ali ima rečenice koje osvajaju, koje ostaju uz nas i nakon čitanja, da bismo ih prenijeli u život i nosili kao djeliće života samog koje smo pronašli u knjizi. Stil Jelene Kastaneti odlikuju jednostavne, a gotovo lirske rečenice; moglo bi se čak reći i blago meditativnog tona, no one ipak prate emocije u svakom smislu, daju puninu značenju i materijaliziraju osjećaje smještajući ih između korica knjige.

Ovo je zbirka priča koja komunicira s čitateljima, ovo je autorica koja čitateljima dopušta slobodu izražavanja, ostavljajući doslovno prazan prostor kako bi i oni sa svojim pričama pronašli svoje mjesto u svijetu koji nije samo autoričin, nego u trenutcima prepoznavanja postaje svijet emocija, svijet svih nas, a sve priče postaju priče o nama.