Lija i jež u avanturi

Slikovnica o kojoj danas pišem mogla bi se nazvati malim obiteljskim projektom jer su autori u vlastitoj nakladi Ema (kći) te Svjetlana i Denis (mama i tata) Marijon. Priča je nastala sa željom da zapišu i prenesu jednu od brojnih priča koje se pojave u djetinjstvu, a koje roditelji pričaju djeci prije prvoga sna. Svojim ilustracijama slikovnicu je obogatio Jakov Kučan. 

Avanture Lije i Ježića Mede slikovnica je koja gotovo arhetipskim likovima lije i ježa, naveliko prisutnim u bajkama i basnama, daje novo ruho. Lija svojim djelovanjem pokazuje promišljenost jer svoj plan o upoznavanju svijeta stvara korak po korak prvo gradeći most i brinući o cvijetu (što je dokaz snalažljivosti, upornosti i odgovornosti) pa potom Ježića Medu (brižnog i staloženog) svojim avanturističkim duhom nagovara na pustolovinu. Tu istu pustolovinu oni prolaze u dogovoru, zajednički i suradnjom, a čak i kad naiđu na nedaće, međusobno se hrabre dokazujući snagu istinskog prijateljstva. Ova mala obitelj stvarajući slikovnicu ukazuje na temeljne vrijednosti, a oblikuje tekst tako da je to doista čitka, kratka i poučna priča uz koju se ljepše tone u san. Ilustracije joj dodaju na šarmu, a iskrena i nesputana pitanja koja postavljaju Lija i Ježić na svom putovanju, pitanja su u kojima bi se pronašlo svako dijete. Osim toga, slikovnica ukazuje i na važnost suradnje čovjeka i prirode, koja je ključna posebno u današnje vrijeme pa se time nenametljivo skreće i na ekološku problematiku današnjice. Umjesto da se divljine pribojavamo, valja joj pružiti ruku, jer je šuma životinjsko stanište, ali i izvor ljudskoga kisika. 

Obitelj Marijon nudi priču koja je čitka i bliska, naoko poznata, a opet posve njihova. Ova slikovnica svakako bi mogla biti vrlo poticajna obiteljima da se upuste u slične avanture (makar i zapisivanje za vlastite priče za laku noć, za obiteljske oči i uši), a poučna svakako jest.