Kajkavsko narječje u bogatstvu poezije

Ime Gorana Gatalice upisuje se u tijekove hrvatskoga pjesništva, a nadahnuti prirodnjak kojemu su fizika i kemija primarna struka, u stihovima pronalazi svoj izričaj. Brojne nagrade svjedoče da je njegov talent prepoznala struka i kritika, a brojne objave u kako domaćoj, tako i stranoj publicistici omogućuju da njegovi stihovi pronađu put do novih čitateljskih očiju. Nakon zbirki pjesama Krucijalni test, Kozmolom i Odsečeni od svetla, nakladnik Biakova i urednici dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek (koja je napisala i izvrstan pogovor) te dr. sc. Alojz Jembrih donose najnoviju zbirku poezije Gorana Gatalice naslovljenu Jezero zmešaneh noči. napisanu kajkavskim narječjem.
Jezero zmešaneh noči zbirka je podijeljena u tri dijela koja čitatelja pomalo začuđuje, potiče na razmišljanje o životu, pjesništvu, ali i jeziku – pogotovo nekajkavske čitatelje. Ipak, kajkavsko narječje pridonosi šarmu i posebnosti zbirke koja između svojih korica i u svojim stihovima skriva promišljanja o samoći, o vjerskim otkrivenjima, molitvi, ali i poeziji. Uspostavlja intertekstualne veze s biblijskim motivima, ali i pjesničkim velikanima kao što su Baudelaire, Verlaine te Rimbaud, kao i Matoš, Ujević te Šop. Goran Gatalica isprepliće prirodoslovlje i poeziju stvarajući bujnu metaforiku i pjesničke slike koji bude čitateljsku imaginaciju i potiču dekodiranje jezika, ali i promišljanje o bogatstvu narječja i njegove moći. Vraćajući se smislu života i bogatstvu življenja, ali i ljudskoj svrsi, pjesnik oblikuje svijet i svijest koja ostavlja dubok dojam, čitavo jezero motiva, metafora i značenja.
Jezero zmešaneh noči pomalo podsjeća na trodijelnu kompoziciju Božanstvene komedije, a autor zbirke pokazuje da vješto barata znanjem i vještinom jer uz intertekstualnu komponentu, zbirka je i interdisciplinarna jer se u njoj znanost i poezija, vjera i život isprepliću na poetičan i skladan način.