Autobus i avantura iz koje se uči

V.B.Z. i Koraljka Penavin donose novu slikovnicu u suradnji Branislava Glumca, Marina Zurla i ilustratora Davora Schunka. Književni dvojac iza sebe već ima dvije uspješne suradnje, a Davor Schunk dobro je poznato ime u svijetu likovnoga izraza koji svojim ilustracijama vješto obogaćuje rečenice. 

Zeko u autobusu naizgled je mala, ali značajna avantura koja puno toga stavlja u izazov, iz koje se puno toga uči, ali i koja nasmije. Dječak Jožek putuje autobusom do škole, a to naoko obično putovanje zapravo je prikazom načina života na selu, naspram života s kojim se susreće po dolasku u grad. Autori izvrsno, pomoću jednog autobusa i neočekivanog putnika u njemu pokazuju značaj zajedništva i suradnje, prijateljstva, ali i iskrenosti, kao i poštivanja dogovora. Jožek i njegov zec proći će avanturu, ali će iz nje puno naučiti i otkriti. Opisi, glagoli i rečenične konstrukcije u funkciji su dočaravanja zbivanja i ugođaja, ali pritom neopterećeni i čitki – bez zamaranja i pretjerivanja. Autori s mjerom pružaju malim čitateljima doživljaj avanture tako da iz nje nauče ono najvažnije i shvate da su neopipljive stvari kao što su poštovanje, prijateljstvo i zajedništvo oku nevidljive, ali i te kako vidljive iz naših djela i ponašanja. Također, važne su ljudske osobine poput marljivosti, strpljivosti i dobrog učenja prikazane primjerima i djelima kako bi bile još naglašenije. Slikovnica je izvrsno oblikovana kako bi situacijama, crtežima i kratkim dijalozima malim čitateljima ponudila smjernice o ponašanju, a roditeljima bila primjerom poučnog i ugodnog štiva. 

Zeko u autobusu odličan je primjer kako djeci pružiti odgojne smjernice koje su im potrebne s pravom mjerom i znalačkim stvaralačkim žarom te ilustracijskim bogatstvom. Kako je zeko uopće došao u autobus i što je Jožek iz toga naučio – da saznate, morat ćete zaviriti između korica.