Zrela poezija bujnih metafora

Urednica književnih emisija na Trećem programu Hrvatskog radija, urednica koja objavljuje u domaćoj publicistici i književnica, Irena Matijašević ime je dobro poznato na domaćoj kulturnoj sceni. Čitateljska publika dosad ju je imala prilike upoznati zbirkama pjesama, romanima i poetskom dramom, a urednica Ana Brnardić i V.B.Z. donose njezin najnoviji ostvaraj, zbirku pjesama Početak zrelosti.

Irena Matijašević pjesme u Početku zrelosti dijeli u nekoliko cjelina, dajući zbrici na sistematičnosti, ali ono što se posebno ističe je bujna metaforika i snažni motivi pomoću kojih autorica promišlja o pisanju, o sebi, ali i svijetu koji ju okružuje. Pisanje koje proizlazi iz  dubine duše, a na trenutke ima i terapeutski učinak pokazujući snagu i moć riječi, obraća se sugovornicima koji se ponekad kriju u čitateljima, ponekad u lirskome ja, a ponekad u književnicima suvremenicima (Marko Pogačar, Danijel Dragojević, Dorta Jagić…) kojima posvećuje stihove. Autorica je intertekstualna, a njezini su stihovi obojani i glazbom koja pojačava dojam stihova. Stihovi su povezani s naslovima i tvore male poetske svjetove u kojima su priroda, tišina, emocije i stvaralaštvo neki od glavnih motiva. Nesputani rimama, a bogati snažnim pjesničkim slikama, stihovi Irene Matijašević doista pokazuju pjesničku zrelost koja omogućuje pjesnikinji da otvori sebe sebi samoj i svijetu, dajući tako čitatelju uvod u pomalo intiman, zanesenjački svijet. Iako ponekad fragmentaran, pjesnički je jezik značenjski bogat i razigran, posve poetski funkcionalan.

Zbirkom Početak zrelosti Irena Matijašević još je jednom pokazala da je njezin pjesnički jezik čitak, bogat, zreo i da lako pronalazi put do čitateljskoga uma, budeći pravi poetski užitak.