Udruzi Fortuna art pripala čast organizacije međunarodne izložbe „Tibetanska mapa liječenja“

Udruga likovnih umjetnika „Fortuna art” osnovana je 1997 godine , a započela je s radom prvih dana u Domovinskom ratu . Cilj je bio organizacija likovnih kolonija , izložbi , te pomoći obiteljima poginulih i stradalih branitelja . Danas okupljaju 130 domaćih i 10 inozemnim likovnih umjetnika.

 

Od poznatijih članova tu se svakako ubrajaju Charles Bilich , Eduard Pilić , Dimitrije Popović, a od preminulih umjetnika članovi su ili Veža, ali i Mersad Berber .

 

„Članovi Udruge ne plaćaju članarinu već za članstvo poklanjaju jedan svoj rad ili sliku neopremljenu po svome izboru. To djelo se poklanja ili upućuje u humanitarne svrhe i tako Udruga ostvaruje svoje ciljeve“ rekao je tim povodom Darko Starešina, predsjednik Udruge Fortuna Art

 

Karolina Barutlović u društvu Natape Ratan /Fotografija: Udruga Fortuna art , Zagreb – ožujak 2021.

Jedna od aktivnosti koje provode su besplatne škole slikanja i organizacija likovnih kolonije , ali i izložbi. A ove jeseni očekuje ih organizacija međunarodne izložbe pod nazivom „Tibetanska mapa liječenja“ koja će po prvi puta biti izložena u Europi.

„Prije nekoliko mjeseci dobili smo izuzetnu ponudu i to je za nas velika čast, a to je da organiziramo po prvi puta u Europi izložbu „Tibetanska mapa liječenja“. Riječ je o izložbi koja je do sada bila samo četiri puta prikazana u svijetu. Naime, Dalaj Lama je u 18. stoljeću došao je na ideju da osnuje Medicinski fakultet u Tibetu i tom prilikom dao je naručiti stotinu crteža na kojima su ljudske siluete, te su označeni ljudski organi. S lijeve strane piše na koji način se manifestira bolest , a desno na koji način se ta bolest liječi. U 19.stoljeću Lame s područja Bajkala su zamolili Dalaj Lamu da im dozvoli u jednom primjerku kopiraju tih stotinu crteža. Dalaj Lama je dao odobrenje i oni su 76 crteža kopirali. Kasnije 50-ih godina jedan je crtež ukraden u Americi , a preostalo ih je 75.“ dodaje Starešina.

 

Za organizaciju ove izložbe Udrugu Fortuna art su kontaktirali iz Nacionalnog muzeja Republike Burjatije i pitali žele li da su u Hrvatskoj prikaže ta izložba .

 

„Do sada su Lame dozvolile da se samo u četiri države dozvoli izlaganje izložbe , ali niti jedna od tih država ne nalazi se na području Europe iako su najpoznatiji europski muzeji nudili novce za organizaciju izložbe. Nacionalnom muzeju Republike Burjatije nije bila bitna zarada, nego su htjeli s moralne strane tu izložbu prikazati tamo gdje smatraju da su ljudi zaista zavrijedili da se ta izložba prezentira“ ističe Darko Starešina, predsjednik Udruge Fortuna art

 

Izložba će biti postavljena u rujnu u zagrebačkom Arheološkom muzeju , a koliko je to značajno govori i činjenica da će uz nju doći i direktorica Nacionalnog muzeja , kustosica izložbe , prevoditeljica i ministrica kulture. Slike će biti dopremljena na najvišem nivou.

 

Fotografija: Udruga Fortuna art , Zagreb – ožujak 2021.

 

U ovoj godini Udruga Fortuna art organizirala je i međunarodnu online izložbu koja je nastala u suradnji s tvrtkom Elda iz Nove gradiške, a tema je bila virusna pandemija covid-19.

 

„Mi smo htjeli pokazati na koji se način i umjetnici mogu boriti protiv covida-19. Stoga smo raspisali međunarodni Natječaj na koji nam je javilo puno umjetnika iz cijeloga svijeta, gotovo sa svih kontinenata. Svaki dan je na internetu naša članice Udruge Karolina Bartulović izložila jednu od slika. Na taj način Elda je izuzetno doprinijela u borbi protiv covida-19 , a po završetku ove izložbe oni će sve te radove otkupiti i radovi će ostati u trajnome vlasništvu kao još jedan dokaz borbe protiv pandemije. Tom prilikom tiskan je i kalendar, a među umjetnicima se našao i Charles Billich, kao i Vladimir Tintor i Nataša Ač.“

 

Udruga Fortuna art kroz godine raspisala je niz Natječaja s učenicima Osnovnih škola u Hrvatskoj , ali i u inozemstvu, te prati njih umjetnički rad. Ovih dana završili su Natječaji u Rusiji, ali i Italiji, a neki od učenika imali su i imat će prilike izložiti svoje radove uz bok renomiranih umjetnika uz sklopu međunarodnih izložbi.

 

Treba svakako istaknuti da su jedini u Hrvatskoj imali prilike organizirati izložbe Picassa i Dalija, Victorie Rabzhaeve. Uz to surađuju i s jednim od najboljih medalja Hrvatske Stjepanom Divkovićem.