Dobre zvijezde, odličan roman

Vrsna prevoditeljica Marina Horkić nakon uspješnog romana Seks, domovina i rock’n’roll donosi čitateljima još jednu literarnu poslasticu u izdanju nakladničke kuće V.B.Z. i pod uredničkom paskom Drage Glamuzine, roman naslovljen Dobre zvijezde Mliječne staze.

Dobre zvijezde Mliječne staze roman su koji svojom fabulom pokriva burne godine, a koji počinje pripovijedati treća generacija žena u ovoj obiteljskoj sagi, unuka Tara – čije su majka Ema i baka Marga okosnice priče o životu i njegovim vihorima. Od Zagreba, New Yorka, Trsta, Visa i neimenovanog Otoka pratimo povijest jedne obitelji, međuljudske i obiteljske odnose, ljubav, povijest i zbivanja koja su nadahnutim opisima autoričina pera dobila još jednu literarnu dimenziju. Cakavski dijalekt, talijanski intertekst, njemački izrazi jezične su posebnosti koje roman čine još živopisnijim zajedno s mediteranskim ugođajem, okusima, mirisima i pejzažima u kojima gotovo uronjen čitatelj uživa vođen vještim pripovijedanjem Marine Horkić. Godine, izvori, inserti iz periodike romanu daju dokumentarnu crtu razbijenu gotovo dramskim dijalozima i lirskim opisima, pa gotovo da se može reći da ovaj roman u svom proznom obliku ujedinjuje ono najjezgrovitije iz književnih rodova. Likovi u vihoru života čije emocije i reakcije pratimo nesputano iznose svoju perspektivu i žive literarni život bivajući svjedocima svojega vremena.

Slojevita radnja, razbijena kronologija i likovi s čitavom lepezom emocija – sve je to između korica smješteno jasnim, a bogatim pripovjedačkim stilom koji omogućava čitanje priče u dahu. Motiv zvijezda snažan je na samom početku, a ovaj roman je svakako među zvijezdama književnoga neba.