Olovke, tišina i pjesnička zbirka

Ivica Prtenjača autor je u čijem ćete opusu pronaći izvrsnu poeziju i prozu (Brdo, Tiho rušenje, Uzimaj sve što te smiruje..), a prevođen je i na nekoliko jezika. Urednik Marko Pogačar i nakladnik V.B.Z. donose najnoviji ostvaraj iz autorova pera, zbirku Tišina i njezine olovke.

Tišina i njezine olovke zbirka je koja osvaja na prvi stih, a podijeljena je na tri dijela: Tišina i njezine olovke i Kisik u hrđi te pjesma Nauti, koja je poput mosta između Tišine i Kisika, između prelaženja poezije u lirsku prozu. Ivici Prtenjači jezik je poput igrališta, njegove su metafore bujne i pomalo začudne, a riječi često onomatopejske. Njegovi su stihovi slobodni i nesputani, a poezija u prozi (kao i stihovana) gradi se na okolini i emocijama, svakodnevnim (na prvi pogled sitnim) motivima koji se dotiču i pjesnikova uma i osjećaja, ali i svijeta koji ga okružuje. Prvi dio zbirke, onaj stihovani, izvrstan je primjer slobodnoga stiha, struje misli koje kod čitatelja izazivaju bujicu pjesničkih slika, pokazujući raskoš pjesničke imaginacije (iako je pjesnik ponekad u strahu). Drugi dio, prozni, pokazuje da i rečenica i te kako može biti lirski bogata, a da i najobičniji svakodnevni predmeti mogu biti izvorom nadahnuća. Oba dijela povezuje pjesma Nauti, pjesma o beskonačnosti, o životu i njegovim provalijama, o utrci s vremenom koje curi kroz prste.

Pjesništvo, život, svakodnevica i priroda… emocije, strahovi i tišine – našli su svoje mjesto među stihovima zbirke koji govore glasno i puno, iako je u naslovu tišina, ali njezine olovke ispisuju snažnu poeziju vrijednu čitanja.