Književna poslastica zbog koje vrijedi preskočiti ručak

Drago Glamuzina i nakladnička kuća V.B.Z. donose novi roman Ivice Ivaniševića, smješten u autorov rodni Split. Autor iza sebe ima nekoliko romana, od kojih su neki u suatorstvu, a piše i scenarije za film i televiziju, kao i tekstove za radio i kazalište. Rado čitan, gledan i slušan Ivica Ivanišević u svom najnovijem ostvaraju, romanu naslovljenom Sutra je novi ručak, čitatelje će zaintrigirati zanimljivom kriminalističkom pričom.

Roman Sutra je novi ručak upoznaje nas s inspektorom Nalisom, koji unatoč vremenu (a roman je i te kako u duhu današnjice) u kojemu živi i dalje vjeruje u rad, poštenje i pobjedu istine. U staroj splitskoj jezgri dogodilo se ubojstvo u čijem će rješavanju inspektorova desna ruka biti mlada istražiteljica Nina, Zagrepčanka koja će se sa svojim šefom uklopiti i voditi zanimljive razgovore koji sežu na puno više i dublje razine od kriminalističke. Spoj mladosti i iskustva koji dijele zajedničke ideale ovo će raspetljavanje zločina učiniti osebujnim i čitkim. Pisan jednostavnim, ali vrlo opisnim stilom, roman na živosti dobiva brojnim dijalozima koji su iskreni, britki i teku; razotkrivaju generacijske razlike, mentalitete, razvoj povjerenja, međuljudske odnose, razmišljanja i dileme likova, ali i daju kritiku društva. Pejzaži peristila, dijalekt koji ne ometa čitanje (ali daje razigranu jezičnu dimenziju), kriminalistička priča koja daje dozu napetosti i živopisni likovi čije sudbine upoznajemo razlozi su zbog kojih je ovaj roman prava književna poslastica.

Ako zbog čitanja preskočite ručak, sutra je novi, ali što ste čitali roman koji navodi na razmišljanje, ali i svojim dijalozima (iako je krimić) stavlja smiješak na lice u razumijevanju i prepoznavanju – nećete požaliti.