Natječaj: CreArt rezidencija #ostanidoma

S ciljem poticanja umjetničkog stvaranja u novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19 virusa, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, nastavlja s natječajem za rezidenciju #ostanidoma u okviru EU projekta CreArt te programa galerije KARAS.

 

Tijekom prvog ciklusa rezidencije, održanog u travnju i svibnju 2020. godine, sudjelovali su Marija Ančić, Darija Jelinčić, Petra Mrša, Vladimir Novak i Petra Orbanić.

 

Drugi ciklus rezidencije #ostanidoma omogućuje financijsku podršku za izvedbu umjetničkih projekata za 3 odabranih umjetnika u iznosu od 4.600,00 HRK bruto po umjetniku.

 

Prijaviti možete projekte u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacije, fotografije, videa ili performansa. Prijaviti možete potpuno nove projekte i umjetničke cikluse ili nastavak ciklusa na kojem trenutno radite.

 

Financijska podrška dodjeljuje se za razdoblje od 01.03. do 01.04., nakon čega će se na službenim stranicama projekta HDLU-a predstaviti proces stvaranja te završni radovi odabranih rezidenta.

 

PRAVO SUDJELOVANJA
Pravo sudjelovanja imaju redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).

 

UMJETNICIMA ĆE SE OSIGURATI:
– umjetnički honorar u iznosu 4.600,00 kn bruto;
– promocija i predstavljanje nastalih radova na službenim stranicama;
– projekt se tretira kao umjetnički program galerije Karas.

OD UMJETNIKA SE OČEKUJE:
– predan i redovit rad na umjetničkom projektu koji je prijavljen;
– produkcija kvalitetnih novih umjetničkih djela;
– predstavljanje stvorenih umjetničkih radova i procesa stvaranja putem službene stranice projekta HDLU-a, u online formatu na digitalno prilagođen, atraktivan i inovativan način.

Predstavljanje je nužno izvesti na sljedeće načine:
1. Artist’s statement: jedna kartica teksta;
2. Video (stopanimacija, timelaps, itd.) umjetnička dokumentacija procesa stvaranja i završnog rada (HDLU je u mogućnosti posuditi opremu);
3. Podcast / Artist talk u prostoru atelijera (snimanje te moderatora osigurava HDLU)
4. Fotografije procesa ili završnog rada;
5. Slobodni format: ovisno o tipu i vrsti vaših umjetničkih radova, s naglaskom na kreativnosti, inovativnosti i atraktivnosti samog predstavljanja. Od umjetnika se očekuje da samostalno predlože način i vrstu predstavljanja;
6. Interaktivni popratni program: osmišljavanje i kokreiranje digitalne radionice u suradnji s umjetnikom edukatorom, temeljene na vašem umjetničkom stvaralaštvu.

 

NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE
Zainteresirani umjetnici trebaju dostaviti (u PDF dokumentu max veličine 5 MB):
1. Osobne podatke (Ime i prezime, broj telefona, e-mail)
2. Prijedlog umjetničkog projekta s vizualizacijama i skicama, opisati koncepciju projekta, medij, tehniku, planiranu količinu izvedenih radova
3. Prijedlog predstavljanja projekta (5. Slobodni formatosmisliti i predložiti što kreativniji način digitalnog predstavljanja tijeka rada i završnih radova.

 

Prijave se šalju na e-mail marija.hdlu@gmail.com s naznakom CreArt rezidencija 2
Rok prijave je: 20. veljače 2021.
Objava rezultata natječaja najkasnije do: 01. ožujka 2021.
Nepotpune i/ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

 

STRUČNI TIM:

1. Marija Kamber
2. Vanja Babić
3. Mario Matoković
4. Lana Stojičević
5. Ana Sladetić

 

Podnošenjem prijave umjetnik prihvaća UVJETE SUDJELOVANJA:
– sve gore navedene uvjete sudjelovanja;
– ustupa pravo trajnog priopćavanja autorskog djela javnosti;
– ustupa pravo reproduciranja autorskog djela za potrebe promocije i dokumentacije;
– prihvaća sudjelovanje u promotivnim aktivnostima vezanim uz promociju autorskog djela i samog umjetnika (intervjui, izjave, fotografiranje, predstavljanje i sl.);
– prihvaća sudjelovanje u svim gore navedenim aktivnostima;
– prihvaća da umjetnički radovi, ne smiju objavljeni i javno vidljivi prije nego što se objave na službenim stranicama projekta HDLU-a.

 

Kontakt osoba za sva pitanja je Marija Kambermarija.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila s naznakom CreArt rezidencija.

 

O CreArtu:
CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

 

 

 

 

Izvor: HDLU