Sanja Pilić objavila zbirku priča “Zbogom romantiko!” i osamnaesti nastavak najpopularnijeg dječjeg serijala “Maša i zima”

Jedna od najčitanijih hrvatskih književnica Sanja Pilić na samome početku godine objavila je zbirku priča pod nazivom „Zbogom, romantiko!“ koja kroz žensku optiku govori o partnerskim odnosima, ali i slikovnicu s omiljenom dječjom junakinjom Mašom – pod nazivom „Maša i zima ”.

 

„Zbogom , romantiko!“ naslov je nove zbirke priča hrvatske književnice Sanje Pilić namijenjene odrasloj publici, a čiji su likovi uglavnom osamljene osobe koje pokušavaju komunicirati sa svijetom.

 

Zapravo je to jedna zbirka pripovjedaka koju sam napisala kroz neko vrijeme, a neka su i objavljene. To su zapravo priče i o partnerskim odnosima, usamljenosti, starenju, propadanju grada , ali su na neki način i duhovite zato što ipak ne ulazim u tužne teme.S toga su po meni čitljive i mislim da se svaka osoba u njima može prepoznati , pogotovo kad malo ozreli“ rekla je tim povodom književnica Sanja Pilić.

 

Izvor: Mozaik knjiga

 

Sanju Pilić je na pisanje ove knjige potaknulo vlastito sazrijevanje , a jedna od priča je i pripovijetka nastala uoči dolaska koronavirusa u Republiku Hrvatsku .

 

Priče su dosta inspirirane nekim osobama . Naravno da uvijek ima i nekih privatnih momenata, ali zaogrnem to sve u ironiju i kako je rekao glavni urednik Zoran Maljković „ovo je knjiga koja se ne posuđuje , ali se svima poklanja“ dodaje Sanja Pilić.

 

Priče su proteklih godina objavljivane na raznim portalima i tiskanim medijima , a priča naslova „Delete“ nagrađena je prvom nagradom Večernjeg lista „Ranko Marinković“ za 2017. godinu. Ovu zbirku priča je oplemenio poznati ilustrator Marko Jovanovac koji ju ilustracijama, ali i fontom , uljepšao , ali prilagodio osobama srednje životne dobi.

 

Izvor: Mozaik knjiga

 

No osim literature namijenjene odrasloj publici , Sanja Pilić objavila je jednu i za najmlađe čitatelje – osamnaestu priču o djevojčici Maši – pod naslovom „Maša i zima“.

 

Moram priznati “Mašu i zimu” je bilo teško pisati jer ja zimu uopće ne volim. Čak ni sanjkanje niti klizanje. Onda sam se morala prisjetiti svoje mladosti i kad sam bila mlada mama i napisala sam pozitivnu i veselu knjigu. Maša stalno nagovara svoje roditelje da nekamo idu , te ih ona u tome uspijeva nagovoriti“ ističe Sanja Pilić .

 

Priču dodatno uljepšavaju i ilustracije Nike Baruna. No Maša bi uskoro mogla dobiti i nastavak u ovom serijalu pod nazivom „Maša i izlet“

 

U planu mi je „ Maša i izlet“, a svi ti planovi nastaju u vrijeme koronavirusa, stoga je i ona prisutna u jednom od tih izleta. Naime , nakon epidemije koronavirusa Maša i roditelji odlaze na izlet u Trakošćan. Iako bi njeni roditelji vikendom odmarali Maša ih nakon tog izleta gnjavi i za odlaskom na druge. Ona ih zapravo uvijek povede u neku avanturu. Dražesno je i naporno dijete” rekla je Sanja Pilić.

 

Na radost najmlađe čitateljske publike Maša neće nikada odrasti! Uvijek će ići u drugi razred Osnovne škole. Podsjetimo , Maša više od desetljeća upoznaje najmlađu čitateljsku publiku sa svojim dogodovštinama, a upravo knjige s Mašom su na popisu najčitanijih i najposuđivanijih dječjih naslova. Sanja Pilić je do sada objavila 35 knjiga za djecu i odrasle i 30 slikovnica, a likovi iz njenih romana su uprizoreni i na kazališnim daskama.