Jedan sjenik, jedna smrt i nekoliko života

Gordana Frgačić spisateljica je iza koje su ispisana iskustva iz korporativnog svijeta, smještena između dvaju knjižnih korica. Prvi roman Sezonka objavila je u vlastitoj nakladi, kao i knjigu pjesama Amor, a sad pod budnim uredničkim okom objavljuje i roman Deveto dijete pod budnim uredničkim okom Julijane Jurković Ravić.

Deveto dijete roman je u čijem središtu nalazimo Rudija, sredovječnog muškarca, deveto dijete u obitelji koji se suočava s majčinom smrću, sestrama i vlastitim životom. Osamio se na sjeniku i pratimo njegovu životnu i obiteljsku priču, obiteljske odnose i dinamiku, ali i vidimo život kakav je nekad bio i život sad. Rudi iznosi svoje stavove i promišljanja, kako o obitelji tako i o životu, ali i majci koja je rodila osam kćeri i jednoga sina. Sestre prave društvo Rudiju na sjeniku (svaka ponekad) pa u njihovim razgovorima saznajemo detalje o životu, ali i obiteljska zbivanja i tajne. Rudija posjećuje i bivša žena Helena pa tako vidimo i stavove o braku, a njihovi su razgovori prožeti i dozom humora. Autorica čitkim i britkim stilom, živim pripovijedanjem i jasnim rečenicama iznosi svijet devetoga djeteta – i doslovno (jer jest deveti) i metaforički jer je Rudi u duši još uvijek na neki način dijete, a i najviše je vremena boravio s majkom, koja je bila živopisna i karaterno snažna. Živopisni likovi, neobično mjesto radnje i smrt majke kao povod za pretres vlastitog života i međuljudskih i obiteljskih odnosa u njemu čine okosnicu ovoga romana.

Deveto dijete Gordane Frgačić roman je koji penjanjem na sjenik ogoljuje dušu, odnose i obiteljske tajne, a čita se od korica do korica jer su životne priče ono u čemu se svatko od nas pomalo prepoznaje, a kad ima ovoliko članova jedne obitelji, nemoguće je malo sebe pronaći bar u jednom od likova.