Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje “1.Zagrebačkog festivala monodrame” dodijeljena glumcu Eugenu Stjepanu Višiću

Dodjelom nagrada u Uraniji – prostoru kreacije , svečano je završen „1. Zagrebački festival monodrame” u organizaciji Teatra Gavran. O nagradi za najbolje glumačko ostvarenje je odlučio tročlani žiri: glumica Branka Cvitković, književnik Dubravko Jelačić Bužimski i profesorica Vesna Muhoberac, a dodijelili su ju mladom glumcu Eugenu Stjepanu Višiću za monodramu “Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još”.

Mi smo kao povjerenstvo vrlo stručno svake večeri razgovarali o svakoj predstavi, a bilo je ukupno šest monodrama žanrovski različitih. Imali smo svoje kriterije odmaka od svakodnevice , fokusiranost na sami tekst , glumstvenost , posvećenost samom glumačkom umjetenstvu i odlučili smo se dati Nagradu Eugenu Stjepanu Višiću za monodramu “Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još”. On je radio kolaž tekstova Nerude ,Tagore, Bukowskog i svoj autorski tekst i procijenili smo da je to napravio na iznimno kvalitetan način ,vodeći računa o svim karakteristikama glumačke umjetnosti ,te fokusiranosti na kazališnu umjetnost” rekla je tim povodom Vesna Muhoberac , članica žirija.

 

Fotografija: Teatar Gavran, Zagreb lipanj 2021.

Eugen Stjepan Višić napravio je koautorski projekt u produkciji Akademije dramske umjetnosti, u kojem u svojem melankoličnom svijetu govori o svojoj neostvarenoj ljubavi .

Prvi moj Festival i moja prva Nagrada,  koja meni jako znači kao mladom budućem diplomiranom glumcu jer je nekako to znak i potvrda da si na dobrom putu, da ono što radiš ipak neko prepoznaje i zapravo je to meni vjetar u leđa za rad dalje.Predstava je poetski kolaž koji propituje to vječno i univerzalno pitanje ljubavi . Sama monodrama mi je pomogla u zatvaranju mojih privatnih procesa, jako mi je intimna tako da korespondiram s njom” ističe Eugen Stjepan Višić, dobitnik laureat 1.Zagrebačkog festivala monodrame

 

Fotografija: Teatar Gavran, Zagreb lipanj 2021.


Osim ove prestižne titule koja mu je pripala pri završetku Akademije , dobitnik je također dobio i novčanu nagradu , kao i nagradu „Zlatna krila”, rad našeg umjetnika Dimitrija Popovića

Drago mi je da mlade snage nastupaju na scenu i da krila idu u ruke mladome autoru, što je naravno i poticajno i nadam se da će ubuduće  dugo letjeti, te da će taj let biti kreativan. Čestitam Teatru Gavran na cijelom ovom konceptu koji daje afirmaciju ovoj vrsti teatra dakle monodrami ” ističe slikar i kipar Dimitrije Popović

Nakon dodjele nagrade Boris Svrtan je izveo kultnu monodramu “Moj Slučaj” prema tekstovima Vlade Gotovca , koja je odgledana uz ovacije publike.

Iako u Hrvatskoj postoje Festivali monodrame , ovo je jedini takav festival koji se održava u metropoli. Glumci su u vrijeme virusne pandemije posegnuli ovoj vrsti umjetničkog izričaja i pokazali svoje umjeće, strast tog putovanja , ali i stil promišljanja.