Tino Vuković otvorio izložbu “DOES A BEAR SHIT IN THE WOODS”

U zagrebačkoj Galeriji Studentskog centra otvorena je izložba bračkog akademskog slikara Tina Vukovića pod nazivom DOES A BEAR SHIT IN THE WOODS , a prikazuje portrete pomalo pomaknutih ljudi.

 

„Naziv je neobičan i želio sam da bude upečatljiv , kako bi ljudi dobili tu humornu notu na prvu , te je on odgovor na pitanje o ovoj izložbi. On je odgovor publici koja će se zateći pred ovim likovima i pokušati definirati tko oni zapravo jesu, odakle dolaze, jesu li nastali s fotografije, s nekog filmskog medija ili su to likovi koji su bili u mojoj neposrednoj sredini“ rekao je tim povodom akademski slikar Tino Vuković.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb veljača 2021.

 

Ujedno je to i prva samostalna izložba kustosa i akademskog slikara Tina Vukovića. Izloženo je ukupno 10 slika koje predstavljaju 12 likova odnosno portreta, a propitkuju emocije s kojima su okruženi poput: čežnje ,strepnje, strahova i frustracija.

 

„To su likovi koji su malo pomaknuti . Njihove emocije su potencirane , negdje su poprilično eksplicitne ,a negdje su smirenije. Svi oni imaju neku svoju priču , svoj izraženi karakter koji pomalo ide u karikaturalnost i oni su zapravo tu da promatrača osvoje i da ga uvuku u svoj svijet , te da se on na neki način pokuša poistovjetiti i da izazove nekakvo suosjećanje. Da izazove neku vrstu reakcije, to je naravno svakom umjetniku bitno“ dodao je Tino Vuković .

 

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb veljača 2021.

 

Određena raspoloženja likova posredovana se uglavnom pastelnim bojama.

 

„Ovo je akrilik. Tonovi su nježni baš zato što su emocije ekspresivne i nisam želio još dodatno stvarati nekakvu dramu i sumornu atmosferu oko likova, već sam želio ublažiti svu tu naraciju sa suptilnim pastelnim tonovima koji će odmoriti oko promatrača“ ističe Vuković.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb veljača 2021.

 

Ovom mladom umjetniku izlaganje u metropoli u vrijeme koronavirusa od velikog je značaja.

 

„Ja sam jako zadovoljan i zahvalan Galeriji SC što me je ugostila i pružila mi priliku kao mladome umjetniku s Brača. Jednostavno nije lako probiti se na scenu, a oni su uvijek bili tu i očigledno podržavaju mlade umjetnike. Ova izložba mi je veliki poticaj za dalje“ rekao je Tino Vuković.

 

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb veljača 2021.

 

S obzirom na to da radi i kao kustos Tino Vuković po uzoru na velika imena naše likovne scene slika preciznim potezima kista, te ne razotkriva intimu svojih likova. Izložba „DOES A BEAR SHIT IN THE WOODS“ ostaje otvorena sve do 12. veljače 2021.