Rasti. Voljeti. Živjeti.

O stvaralaštvu Jelene Kastaneti već ste imali priliku čitati na našem portalu. Nakon zbirke pjesama Bez povratka, zbirki priča Priče o nama i Još poneka priča o nama te romana (Moj) Dnevniče, Jelena Kastaneti ponovno oduševljava čitatelje seleći svoje rečenice s Instagrama u korice. Ovaj put Alegria knjiga i urednica Barbara Tolić donose najnoviji ostvaraj iz Jelenina pera – roman Živjeti.

Živjeti se ne da sažeti, koliko života iz njega pršti. Života u svoj svojoj snazi, od predivnih do tužnih trenutaka. Roman je to koji govori o životno značajnim trenutcima, o Alexu i Leni koji će život doživjeti u svim njegovim mirisima, okusima, ali i dodirima. Perspektive prije i nakon, reminisencije, usporedbe i promišljanja smješteni su u živopisan i poseban, slikovito i snažno opisan London gdje Alex i Lena odrastaju, uče o životu živeći ga i vole – vole snažno, mladenački. Jelena Kastaneti ispisala je priču nad kojom se smije, razmišlja i plače, u kojoj mitologija, djed, ptice i uspomene igraju važne uloge, a gotovo poetski ispisane rečenice donose duše, život i smrt na papiru. Autorica se ne libi koristiti onomatopeje, simbole i glagole, ne libi se rečenicama prodrijeti u likove i donijeti nam njihove živote tako da u nama žive još dugo nakon čitanja, a sitnice u životu počnemo gledati drugim očima. Ljubav je u njezinom romanu životna, punokrvna i snažna, naoko sasvim obična, a ispod površine neobična – toliko da zbog nje dva srca kucaju istim otkucajima. Njezin će put natjerati i vaše srce da zakuca življe i jače.

„Svi umiru, Alex. Ali ne znaju svi živjeti.“ rečenica je u romanu, jedna od mnogih koja će vas potaknuti na razmišljanje, a Jelena Kastaneti na vaše će se police nastaniti trajno dok će njezini likovi s vama ostati još dugo jer Živjeti se i čita i živi do posljednje riječi.