Izložba “Moda i strip” u zagrebačkom MUO od 23. veljače do 28. ožujka 2021.

U sklopu hrvatsko – francuske suradnje i u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba pod nazivom «Moda i strip», a koja će za javnost biti otvorena od 23. veljače do 28. ožujka 2021.

 

Otvaranju izložbe nazočili su veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Zvonimir Frka – Petešić, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, direktor Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaume Colin, zamjenik direktora i ataše za kulturu Thomas Schnabel, Pierre Lungheretti, generalni direktor Cité internationale de la bande dessinée et de limage u Angoulêmeu iz kojeg je izložba stigla, te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

 

 

U prigodi otvorenja izložbe potpisano je pismo namjere o francusko – hrvatskoj kulturnoj suradnji u području stripa u koju su uključeni Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s krovnom francuskom institucijom posvećenoj stripu i slici  – Cité internationale de la bande dessinée et de limage u Angoulêmeu. S hrvatske strane pismo namjere potpisala je gđa Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, a s francuske strane g. Gaël Veyssière, veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj u ime francuskih ministara kulture te Europe i vanjskih poslova. U suradnji sudjeluju i mnoge druge hrvatske i francuske kulturne i obrazovne institucije.

 

Fotografija: Vedran Benović, MUO. Zagreb 2021.

 

Cilj je ove suradnje razviti umjetničke razmjene i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale. Ova vrsta razmjene uključuje sve aktere ekosustava 9. umjetnosti kroz veliku raznolikost akcija u obliku radionica, izložbi, programa stručnog usavršavanja, rezidencija autora i slično.

 

Fotografija: Vedran Benović, MUO. Zagreb 2021.

 

Izložba je realizirana u suradnji i uz financijsku potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u partnerstvu sa centrom Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image u Angoulêmeu.

 

Izvor: MUO