Brat, sestra, cigarete i život

Marina Vujčić spisateljica je čije pero već dugi niz godina ostavlja trag na književnoj sceni, a njezini romani, kao i drame, ovjenčani su nagradama. Autorica je u suautorstvu s Ivicom Ivaniševićem objavila roman Otpusno pismo, a nakon zadnjeg romana Pitanje anatomije, Marina Vujčić napisala je novi roman pod uredničkim okom Seida Serdarevića, a u izdanju Frakture.

Naslov Pedeset cigareta za Elenu doista privlači pažnju. Tko je Elena i zašto baš pedeset cigareta? Saznajemo da je Elena pokojna sestra blizanka glavnog junaka romana koji će na njihov rođendan (pedeseti) ispušiti pedeset cigareta. U tih 24 sata 15. svibnja Oliver kreće na putovanje na kojem će sresti Magdalenu, Viktora i Gretu pa će se njihove životne priče ispreplitati, njihove ćemo emocije i priče otkrivati, shvaćajući koliko toga stane u samo jedan dan. Pratimo četiri paralelne priče, naizgled nepovezane, no sve ih povezuje zajedničko ozračje – povezuju ih odluke, osobni rast, ograničenja koje si sami namećemo i pitanja koja u sebi nosimo. Roman je ovo o životu samome, o istinama, o slabostima, o hrabrostima, o strahovima, ali i snazi koju svatko od nas ima i spoznaje na možda neočekivanim mjestima. Junaci ovog romana usamljeni su u svojoj nevolji, no susret koji traje i makar sekundu, pokreće lavinu, a čitatelj se zapita ima li uopće slučajnosti ili je sve lanac čije smo karike, ma kako se činilo da je naše mjesto u svijetu upitno ili poljuljano. Je li živjeti u sjeni zapravo kao ne živjeti uopće? Je li najvažnija ljubav ona koju pružamo samima sebi? Je li hrabrost ići izvan okvira ili pronaći utočište u poznatome? Što će se dogoditi kad dogori pedeseta cigareta? Je li Oliver, glavni junak, pronašao odgovore na sva pitanja koja su ga morila? Stil Marine Vujčić čitko će vam i nepretenciozno, a metaforički bujno omogućiti da potražite odgovore među koricama romana.

Iako su poglavlja koncipirana kao djelići vremena unutar 24 sata, niti 24 sata neće vam trebati da pročitate roman jer se čita u dahu. I za Elenu, i da saznate što je bilo s junacima, ali i da otkrijete neka vlastita pitanja (pa i na njih potražite odgovore).