San, roman i književni velikan

Dino Milinović, profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, ali i pisac iza kojega je nekoliko dramskih tekstova te romana, ali i roman Kradljivac uspomena pretvoren u film, napisao je novi roman. Hrvatska sveučilišna naklada i urednica Anita Šikić donose najnoviji ostvaraj iz Milinovićeva pera, roman Marulov san.

Marulov san roman je u čijem je središtu, što je i iz naslova vidljivo, Marko Marulić, otac hrvatske književnosti i djelo koje mu je taj status i priskrbilo – njegov ep Judita. U romanu pratimo misterij oko rukopisa na pergameni, ali i upoznajemo proces nastanka Judite, epa koji je obilježio hrvatsku književnost. Split na prijelazu stoljeća (15. u 16.) živopisno je mjesto, kako povijesno i politički, tako i ljudski. Žanrovski je ovaj roman povijesni krimić, no smjestile su se u njemu ljubavne i umjetničke priče, promišljanja o životu, vjeri i umjetnosti, o nadahnuću i stvaranju. Hommage je ovo renesansnoj kulturi, Marku Maruliću i Splitu toga vremena. Dino Milinović čitkim, jednostavnim i bujnim stilom donosi atmosferu vremena, napetu potragu i jednu utjecajnu kulturu smještenu između korica. Autor vješto spaja fikciju i fakciju, donoseći priču o priči čije je prenošenje u stihove na hrvatskome jeziku obilježilo hrvatsku povijest književnosti i književnost kao takvu. Oživio je Marka Marulića kao osobu, pisca i umjetnika, opisao njegove težnje i snove, stvarajući roman dostojan oca hrvatske književnosti.

Dino Milinović romanom je pokazao vlastitu spisateljsku vještinu, upotrijebio humanističko obrazovanje i čitateljskoj publici pružio roman koji će dati sasvim neobičnu i novu sliku Marka Marulića, i u snu i na javi.