U Galeriji Šira studenati ALU izložili radove na temu Murtića

Nizom likovnih događanja u Hrvatskoj održali su se „11.Dani Ede Murtića” . Ovaj karizmatični modernist bio je hrvatski začetnik apstraktne umjetnosti , a njegovom opusu dive se i studenti ALU, koji su u zagrebačkoj galeriji Šira izložili svoje radove.

 

Povodom 100. obljetnice rođenja akademika i velikog hrvatskog crtača i grafičara Ede Murtića jedanaestu godinu za redom održani su „Dani Ede Murtića“. Manifestacija je započela u Velikoj Pisanici gdje je Murtićevo mjesto rođenja, a nastavila se izložbom studenata ALU u Galeriji Šira u Zagrebu

 

“S ovom izložbom obilježavamo jedanaestu godinu postojanja manifestacije „Dani Ede Murtića“ kojom želimo obilježiti i stotu godišnjicu slikareva rođenja, a koja će se obilježiti s nekoliko manifestacija na nekoliko različitih adresa. Sve to s ciljem kako bi se aktualizirala i afirmirala sama manifestacija, te kako bi se spoznalo da je smisao ove manifestacije promicanje medija crteža pod imenom Ede Murtića, koji je i sam bio veliki crtač” rekao je tim povodom Milan Bešlić, voditelj i koordinator manifestacije „Dani Ede Murtića”

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com / Zagreb, svibanj 2021.

 

Svojim crtežima Murtić je otvarao stvaralački prostor stoga suradnja između ALU u Zagrebu i Fondacije Murtić nastavlja se već nekoliko godina.

 

“To je jedno dugogodišnje iskustvo između gospodina Milana Bešlića,  koji će otvoriti ovu izložbu i nas kao obitelji i njegova briga oko zadržavanja memorije na oca kao lik i djelo. S druge strane moje osobno prijateljstvo s Tomislavom Buntakom koji je ujedno sada i dekan Akademije s kojom smo razvili jednu finu suradnju, na koju temu mladi umjetnici rade radove na temu Murtića. Ono što je meni značajno u toj suradnji jest kako oni zatvaraju jedan ciklus suradnje u posljednjih deset godina , a nastavljamo suradnju između Fondacije Murtić i ALU , otvarajući našu arhivu na korištenje mladim umjetnicima za budućnost, ne bi li došli do neke nove dodane vrijednosti duhovne i kreativne“ dodao je Ranko Murtić , član organizacijskog odbora „Dani Ede Murtića”

 

Kroz desetodnevni rad studenti ALU skicama u vremenu i prostoru kroz krajolik Murtićeva mjesta rođenja Velike Pisanice, zabilježe i razrađuju skicu u formu crteža.

 

“Tako se razvija ličnost crtača, ne akademskoga nego onoga koji je kreativan . Potiče se kreativnost kod studenata u pristupu medija crteža . Murtić je bio autor koji je otvarao prostore kreativnosti , te na taj način čini nam se da je ovaj projekt zaživio, jer se studenti sve više javljaju i sve više u tom kontekstu sudjelovati” ističe Bešlić

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com / Zagreb, svibanj 2021.

 

Edo Murtić je ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi diljem svijeta , a upravo njegova djela prisutna u većini izvrsnih privatnih i javnih kolekcija. Milan Bešlić će kao suradnik , ali i vrsni poznavatelj lika i djela Ede Murtića, pamtiti ga mnogočemu.

 

“Ja ću Edu Murtića pamtiti prvenstveno kao slikara , imao sam radost i čast biti blizu njega kao student, ali i kao čovjeka! Edo je bio otvoren , srdačan , on je bio onaj koji je rado primao ljude i rado se otvarao mlađim kolegama i dao im poticaja. Njegov atelje je bio otvoren u stvaralačkom smislu novim izazovima, ali je bio otvoren i ljudima i kolegama” rekao je Milan Bešlić, voditelj i koordinator manifestacije „Dani Ede Murtića”

 

Ovaj cijenjeni umjetnik prvi puta je izlagao 1935. u Realnoj gimnaziji u Zagrebu, a predstavljao nas je i na Venecijanskom bijenalu 1958., 1964. i zadnji put 1972. godine. Dobra vijest je da će se povodom stote obljetnice rođenja ovog cijenjenog umjetnika u Meštrovićevom paviljonu 25.svibnja otvoriti velika izložba.