Izložba “BODIES 2.0 – Svemir u nama” otkriva tajne koje znaju samo liječnici, patolozi i studenti medicine

Iako smo ljudsko tijelo navikli gledati isključivo na slikama i kao skulpture izložene u muzejima, možemo ga gledati i sa znanstvenog aspekta u sklopu izložbe „Bodies 2.0 Veličanstveni svemir u nama” u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba “BODIES 2.0 – Svemir u nama” izazvala je veliki interes javnosti i za nju se traži karta više.

 

“Ovo je nova izložba i nema veze s organizatorima prošle izložbe, iako je u principu ideja BODIES-a diljem svijeta ista , a to je edukacija i pokazati kako ljudsko tijelo izgleda ispod kože. Ovdje će posjetitelji vidjeti kako izgledamo , kako funkcioniramo, kako izgleda jetra, probavni sustav, naši mišići. Otkrit će zaista nevjerojatne stvari o ljudskome tijelu koje vjerojatno nismo učili ni u školi i koje vjerojatno znaju samo liječnici, patolozi i studenti medicine” rekla je tim povodom Sanja Ajdinovski, organizatorica izložbe BODIES 2.0

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com / Zagreb, svibanj 2021.

 

Izložba na vrlo jasan i nedvosmislen način predstavlja oko 200 pripremljenih organa i 15 cijelih ljudskih tijela .A kako bi izložba bila u potpunosti shvaćena kroz nju će Vas provesti i studenti medicine. Ona otkriva sve tajne ljudskog tijela, od organa koji su zahvaćeni tumorskim oboljenjima pa sve do reproduktivnih organa, ali i do postupka “plastinacije” koji su tijela i sačuvana.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com / Zagreb, svibanj 2021.

 

To je proces polimerne impregnacije. Dakle, tekućine i masti iz tijela se izvuku van i ubrizga se reaktivni polimer koji onda kad stvrdne daje ovakav jedan održivi anatomski uzorak koji je defacto vječan. Nema mirisa, nema nikakve sablazni. Naprosto pokazujemo ljudima kakvi jesu i nitko se od posjetitelja neće posebno šokirati” dodala je Sanja Ajdinovski, organizatorica izložbe BODIES 2.0

 

Koliko čovjek ispusti plinova dnevno? Koliko proizvede sline u godini dana? Kako izgledaju reproduktivni organi i takozvane „autoceste” cirkulacije krvi koje održavaju motor u pokretu? Samo su neki od detalja koje će Vam otkirit izložba Bodies 2.0 u Klovićevim dvorima.