Romaneskni Doručak čije se stranice gutaju

Sofrverski inženjer i komunikolog Dinko Mihovilović nakon romana prvijenca Krletka od mora pod uredničkim okom Marine Vujčić i nakladnika HENA COM donosi svoj drugi roman naslovljen Doručak.

U romanu pratimo obitelj, roditelje liječnike, starijeg sina te još dvoje djece, djevojčicu i dječaka – blizance. Čitajući, pratimo različite perspektive, ispreplitanje prošlosti i sadašnjosti pitajući se što će s ovom obitelji biti u budućnosti. Majka odlazi na neobične psihološke seanse koje su i glazbeni moment u romanu jer autor u te seanse umeće poznata djela klasične glazbe pa tako čitajući možemo „osluhnuti“ Bacha, Rahmanjinova, Chopina… i druge skladatelje koji se izvrsno uklapaju u pisanje struje svijesti. Radnja smještena u Zagreb problematizira obiteljski život, dinamiku obitelji, djecu i odgoj, ali i međuljudske odnose, kao i osobne izbore. Od emocija preko stereotipa pa sve do snažnih psiholoških momenata, Dinko Mihovilović vješto oblikuje romaneskni portret jedne obitelji čija je dinamika narušena, a odnosi krhki i napeti. Postoji li savršena obitelj i može li se takva uopće stvoriti te odakle uopće izvire želja za obiteljskom savršenošću? Autor pokušava dati odgovore na ta pitanja, pritom maestralno opisujući emotivna stanja glavne junakinje, ali i ljudi koji ju okružuju. Stilski naoko štur, između dijaloških i monoloških sekvenci ovaj roman krije pravo bogatstvo prikaza unutrašnjeg svijeta te kako taj unutrašnji svijet pojedinca utječe na okolinu.

Doručak je roman nad kojim ćete se zamisliti, ogladnit ćete od izvrsno napisanih i profiliranih likova, utažujući čitateljsku glad sve do posljednje stranice, a potom ćete još promišljati o pročitanome; o obitelji, o njezinim članovima i njihovim odnosima – i o majci koja je sinu spremila doručak.