Ljubav bakina velika k’o Rusija

Urednica Ana Đokić i Kreativna mreža udružili su snage kako bi Sanja Pribić čitateljskoj publici donijela još jedno djelo iz svog spisateljsko-ilustratorskog pera. Naime, Pribić se bavi ilustriranjem i grafičkim dizajnom te postavlja samostalne izložbe. Za autorsku slikovnicu Putovanje plave suze dobitnica je Pohvale nagrade Grigor Vitez, finalistica je nagrade Ovca u kutiji, a ovoga puta donosi slikovnicu Baka Lina.

Baka Lina slikovnica je u koju je stala gotovo čitava obiteljska povijest, životni put i neizmjerna ljubav bake i unuke utkane u iskrene rečenice djevojčice Sanje i njezine bake Jelene zvane Lina. Autorica elemente vlastitoga djetinjstva ugrađuje u tople riječi i emocije koje se razlijevaju u dijalogu dvaju generacija – unuka znatiželjno ispituje o obiteljskoj povijesti, a baka objašnjava kako velika povijest može imati utjecaj na male ljude, ali i da nakon svake oluje dolazi sunce. Autorica tako i vremenske prilike u priči usklađuje s dinamikom teksta, koristeći nesputan i živopisan, ali prije svega ljubavlju ispunjen razgovor bake i unuke kao svojevrsni manifest poštovanja prema obiteljskim korijenima, povijesti i porijeklu. Autoričine ilustracije slikovnici daju emotivno bogatstvo, a dokumentarni štih daju obiteljske fotografije izvrsno uklopljene u vizualni identitet slikovnice. Sanja Pribić i piše i slika tako da prenosi emociju, da se čitatelj uživi, a te su emocije univerzalne, stoga se u Lini i Sanji mogu prepoznati brojne unuke i bake, a oni koji možda nisu imali sreće osjetiti bakinu ljubav u ovoj slikovnici zaista mogu vidjeti kako ljubav jedne bake (i njezina veličina) izgleda u dječjim očima.

Baka Lina možda jest lik nastanjen u slikovnici, ali je i dokaz kako se u malo riječi može toliko puno reći, a obiteljska povijest i ljubav sačuvati generacijama. Upravo zato ova slikovnica mnogočemu nas može naučiti, kao i podsjetiti na vlastite bake ili na to da ju (ako imamo tu sreću) odemo zagrliti.