Značaj domaćih inovatora kroz povijest prezentiran u sklopu izložbe “Hrvatska svijetu”

U zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu otvorena je izložba od nacionalnog značaja “Hrvatska svijetu” , a koja prezentira hrvate koji su mijenjali svijet sa svojim izumima.

Povijesno gledano hrvatski izumitelji su itekako zaslužni za inovacije koje su i dan danas suvremene , a bez kojih svijet ne bi funkcionirao. Upravo desetogodišnje istraživanje Dražena Klarića , urednika Večernjeg lista zaslužno je za organizaciju izložbe „Hrvatska svijetu“ , otvorene u Meštrovićevom paviljonu. Izloženo je ukupno 1500 predmeta koji su značajni za svjetsku povijest.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

 

“Svakako smo htjeli uskladiti sve te 42 teme, s time da nismo htjeli izdvajati nekoga, u smislu da je bolji od drugoga , nego jednostavno dati nekakav cjelokupno temeljiti , ali pojedinačno površni uvid i nekakva osnovna saznanja o svim tim velikanima kojih naravno ima još. Nije samo njih 42 u pitanju, ali dopustimo nekako mogućnost da bude nekako veća ekstenzija u budućem vremenu” rekao je tim povodom Damir Kanajet , izvršni producent izložbe „Hrvatska svijetu“

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

 

Izloženi su i umjetnički predmeti koji su od velikog značaja za našu , ali svjetsku povijest umjetnosti. Od radova Ivana Meštrovića , Kraljevića , pa sve do predmeta Ivane Brlić Mažuranić , ali i fotografija Picassove muze Dore Maar. Od institucija tu su izloženi predmeti i skulpture iz Ljevaonice ALU u Zagreba , ali i animacije i Škole crtanog filma Zagreb film.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

 

“Tu su popratni materijali. Evo konkretno iza nas se nalaze skice za Meštrovićeve Indijance koji su ovih dana jako popularni u javnosti s obzirom na to da ih u Chicagu planiraju iz nekog razloga skinuti iz javnog prostora. Ono što je zanimljivo iza nas možemo vidjeti i film dakle kako su nastajale te skulpture u Ljevaonici na Akademiji likovnih umjetnosti . Imamo tu i nekakve memorabilije, nekakvo vitlo. Riječ je originalnom vitlu koje je Meštrović koristio prilikom podizanja tih skulptura i transporta” ističe Damir Kanajet , izvršni producent izložbe „Hrvatska svijetu“

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

Osim umjetnosti i brojna znanstvena otkrića izložena su u Meštrovićevom paviljonu. Posjetitelji će tako vidjeti za što je bio zaslužan Andrija Štampar , ali i što je to osiguralo Nobelovu Nagradu Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu.

 

“Ima dosta poznatih inovatora. Uz Slavoljuba Penkalu , tu je svakako i Nikola Tesla koji je svojim izumima izmislio 20.stoljeće. Međutim tu imamo i Marcela Kiepacha jednog ne bih se usudio reći potpuno nepoznatog, ali nažalost u Hrvatskoj šire nepoznatog inovatora, koji je zapravo izmislio prvu “off grid” tehnologiju.Tu su također Nobelovci Ružička i Prelog. Ono što je zanimljivo imamo originalne artefakte i radove i kemijske spojeve upravo one koji su dobili Nobelovu nagradu” dodao je Damir Kanajet , izvršni producent izložbe „Hrvatska svijetu“.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

 

No ono što će zasigurno ostaviti veliki utisak na posjetitelje svakako je u središtu paviljona izložena instalacija Sunca.

 

“Riječ je o jednoj instalaciji koju smo skupa Anita Ruso i ja , gospodin Klarić i dekan Akademije likovnih umjetnosti gospodin Buntak i kipar Marin Marinić sa svojim asistentima osmislili i realizirali. U trenucima proučavanja samog materijala i što se tiče znanstvenika smo došli do zaključka da je jako puno velikih izuma koji su izmišljeni od strane 38 velikana koje smo obradili ovom izložbom doprinijeli nekakve konkretne izume koji su u konačnici omogućili čovjeku let u svemir” rekao je Damir Kanajet , izvršni producent izložbe „Hrvatska svijetu“

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

 

Uistinu je teško nabrojati koji su hrvati obilježili povijest , ali ovaj presjek će posjetiteljima omogućiti da uvide značaj naših inovatora koji su se doškolovali u inozemstvu gdje su u konačnici i plasirali svoja otkrića. Upravo njihov nomadski način života dokazuje da za naše inovatore nije bilo granice , te je upravo on zaslužan za uspjehe kakve danas itekako dobro znamo.