Machiavellijeva “Mandragola” prvi premijerni naslov GK Komedija u ovoj kazališnoj sezoni

Nakon više od godine dana u Gradskom kazalištu Komedija održat će se prva premijera u ovoj sezoni . Riječ je o komediji Niccole Machiavellija pod nazivom “Mandragola”, a koja propitkuje ponašanje ljudske prirode poput licemjerja , požude i gramzljivosti.

 

Iako je prvi put izvedena prije pet stotina godina tema komedije “Mandragola” Nicole Machiavellia je i dan danas itekako suvremena, jer se bavi upravo onim aspektima ljudske prirode koji se nikada ne mijenjaju.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

 

„Ima nekoliko razloga zašto smo se odlučili raditi “Mandragolu”. Jedan možda prozaičan, a danas svrsi shodan jest mala podjela. Ima sedam likova , a shodno svemu ovome što nam se zbiva zadnjih godinu i nešto više dana onda smo se odlučili za manji komad i da tako spriječimo mogućnost širenja zaraze. Drugi je razlog zato što je to komedija , a treći zato što je to dobra komedija! I onda smo redatelj Zoran Mužić i ja odlučili da ćemo raditi taj komad“ rekao je tim povodom Tihomir Lončar , v.d. ravnatelja GK Komedija

 

S obzirom na to da upravo Machiavellijevom “Mandragolom” počinje povijest novovjekovne komedije, logičan je odabir za prvi premijerni naslovu novoj kazališnoj sezoni Komedije , koja je nastala prema prijevodu Ive Frangeša. No što je to suvremeno? Upravo privlačnost, prijateljstvo, čežnja za ljubavlju i djecom koja povezuje likove Callimaca , Nicia i Lucreziju.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

 

„Ja igram Meser Nicu. To je bogati renesansni Fiorentinski odvjetnik koji ima sve i kojem je zapravo sve u životu dobro, osim što nema djece, a jako bi htio imati djecu.Pa se onda pokušava uz pomoć razno raznih pomoćnika dovinuti do toga kako bi on dobio djecu, odnosno kako bi doveo do toga da njegova žena zatrudni. I onda prateći Machiavelliju Maximu cilj opravdava sredstvo recimo da snađe i uz brdo zavrzlama , smijeha i veselja njegova žena zatrudni“ ističe glumac Davor Svedružić

 

No upravo način na koji je došao do svoga cilja Meser Nice cijeli je splet isplaniranih zavrzlama, odlično redateljski izrežiranih scena za koje je zaslužan Zoran Mužić. Ali je pravo pitanje je li došao spletkama do svoga cilja ili je naveden na to. Upravo u tome mu pomaže Callimaco.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb ožujak 2021.

 

„Callimaco je jedan momak koji na pravi pogled ima sve i ljubavi i sreće i novaca, ali nema sve, jer čuje za mladu damu koja se nalazi u Italiji i čuje da je ona jako fatalna i on se nekako osjeti prozvan da mora imati i to i onda dolazi u Italiju i traži bilo koji način da dođe do svoga cilja, pa makar i druge ljude koristio za to .On ne gleda na to što će napraviti drugima da bi dobio ono što on želi“ rekao je glumac Fabijan Pavao Medvešek.

 

Mladi Callimaco uspijeva doći do svoga cilja i zavodi prelijepu Lucreziju , no kako bi to uspio, koristi spletke svoje okoline navodeći ih da zbog vlastitoga cilja , ali i novca propitaju vlastita načela. Premijera komedije “Mandragola” održat će se 12. ožujka , a zatim slijede izvedbe 13.18.,19. i 20. ožujka. Ova odlična komedija dobar je razlog za povratak u kazališne dvorane.