Dva romana, jedna knjiga i 14 izdanja

Miro Gavran zaista je osoba u hrvatskoj književnosti koja ne treba posebno predstavljanje jer njegovi dramski i književni tekstovi već godinama dopiru do književne i kazališne publike na više od 40 jezika, a publika se broji u milijunima. Uspješan i poznat kao pisac za sve generacije, Miro Gavran uživa poštovanje i struke i publike, a djela mu nerijetko dosežu i dvoznamenkaste brojke izdanja.

Mozaik knjiga i urednik Zoran Maljković donose četrnaesto izdanje romana Kako je tata osvojio mamu uz bonus roman Halo, ljubavi. Miro Gavran ovim romanima još jednom potvrđuje zašto se profilirao kao pisac za čitatelje svih dobnih skupina jer, iako je riječ o romanima za mlade,   u njegovim se likovima mogu pronaći svi članovi obitelji. U romanu Kako je tata osvojio mamu pratimo priču obitelji u kojoj sin uspijeva pomiriti posvađane roditelje, a obiteljska situacija – iako složena – uspijeva se privesti sretnom kraju za cijelu obitelj. Međusobnim razgovorom i suradnjom obitelj nalazi kompromis i vraća bliskost koja se počela gubiti načinom života, a Gavran još jednom potvrđuje kako su upornost, strpljenje i ljubav potrebni za uspjeh na svim životnim poljima.

Halo, ljubavi roman je u kojem pratimo razvoj ljubavne priče dječaka i djevojčice čija ljubav prkosi daljini i pokazuje snagu prve (i u njihovim očima) prave ljubavi. Oni dijele sve, međusobno se podržavaju i razgovaraju, stvarajući temelje odnosa iz kojeg mogu učiti i odrasli. Ta snažna ljubav dovodi do avantura, neobičnih obrata, ali i sretnoga kraja.

Miro Gavran u oba romana ističe vrijednosti koje smatra temeljima kako društva, tako i međuljudskih te obiteljskih odnosa. Mladi čitatelji iz njegova pera dobivaju literarne uzore, a roditelji literarne suradnike u odgoju djece pa upravo iz tih razloga romane Mire Gavrana valja smjestiti na police kućnih biblioteka, ali i u čitateljske ruke.