Misterij kakav još niste sreli

Urednik Miroslav Mićanović i Naklada Ceres donose roman Sanje Ždralović naslovljen Glagoljski misterij za koji je autorica inspiraciju pronašla u Misalu kneza Novaka, jednog od najljepših tekstova hrvatskoga glagoljaštva. Autorica je kroatistica i anglistica po struci, a profesor Stjepan Damjanović – vrsni poznavatelj glagoljske baštine – recenzirao je roman.

Glagoljski misterij roman je koji opravdava svoj naslov jer objedinjuje najbolje od misterija i kulturološki potkovanog krimića, ističući i dajući novo lice našoj povijesti pretvarajući jedan od najvažnijih dokumenata u gradbeni element romana. Nestao iz bečke knjižnice, Misal pokreće čitav niz događaja koje pokušava povezati lingvistica i spisateljica Vida Hellman koju put vodi u Zagreb, Senj, Istru i Beč. Roman je podijeljen u četiri dijela – Aleja Glagoljaša, Bečka filharmonija, Nehaj i Grand finale – Istra – koji čine uzbudljivu cjelinu. Roman prenosi autoričin žar prema struci, isprepleten je intertekstualnošću, glagoljicom i latinicom, ali i snovima i javom pa tako čitatelj ima nekoliko razina koje može promatrati, proučiti i povezivati. Osim grafijski, roman je i dijalektalno zanimljiv jer se Istra osim u opisima vidi i u govoru likova. Zanimljivo je vidjeti kako autorica spaja znanstvenu podlogu sa spisateljskim nadahnućem, povijest sa sadašnjošću, Hrvatsku i Austriju, tradiciju i suvremenost. Roman je oblikovan znalački, sa strašću, znanjem i zanimanjem, a glagoljski misterij prati se bez daha od početka do kraja.

Sanja Ždralović uspijeva izuzetno važan element naše kulture pretvara u građu s poštovanjem, s mjerom i donoseći priču koja na neobičan način pokazuje nepresušnost nadahnuća, važnost povijesnih dokumenata, ali i ljepotu i snagu pisma koje se smatra dijelom prošlosti. Ipak, autorica je pokazala kako je njime i te kako oblikovana naša sadašnjost.