Gila, vještica koja (o)čara

Želimir Periš živi i radi u Zadru, a iza njega je nekoliko objavljenih djela (zbirke priča, romani i pjesme), kao i dobivenih nagrada. Naklada OceanMore i urednik Kruno Lokotar donose njegov novi roman Mladenka kostonoga koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a čija naoko jednostavna naslovnica (koju su načinile Lana Cavar i Narcisa Vukojević) krije složenu priču.

Mladenka kostonoga priča je koja se proteže u 52 glave i čiji je glavni lik vještica Gila. No, ako vas to navodi da pomislite kako je ovo još jedna priča o vilama, vješticama i nadnaravnim bićima. Priča je smještena u formi guslarskog kazivanja koje izvodi sam autor, postavljena je u vremenski i prostorni okvir. Svaka glava ima stihovani moto i kratak uvod koji pomaže čitateljima da se snađu u bogatom tkanju teksta. Želimir Periš oblikuje tekst koji nesputano, živo i vrlo slikovito progovara, gotovo dramski se gradi i vodi čitatelja životom jedne vještice – koji je puno više od samo života i magije. Sela Velebita i Svilaje, Zadar, Beč… samo su neka od mjesta u koja nas vodi priča, a roditeljstvo, ljubav, iskrenost, potraga za identitetom i diskriminacija samo su neke od tema koje se mogu raspoznati čitanjem romana. Zanimljivo kombiniranje drame, dokumenata, tekstova unutar teksta, usmene književnosti, renesansnih motiva, glazbe, ali i brojnih tradicijskih komponenti hrvatske povijesti daje ovom romanu posebnu čar. U njegovu je središtu snažna žena živopisnih emocija i naprednih shvaćanja koja se nosi sa životom i okolinom najbolje što umije, te Gila tako zapravo postaje višeznačnim simbolom i likom, a na čitatelju je da otkriva njezinu slojevitost.

Želimir Periš napisao je roman koji se ističe, stvorio lik koji ostavlja dojam i pokazao se vrsnim u kombiniranju stilova i žanrova, povijesti, tradicije i književnosti. Mladenka kostonoga sinteza je i simbioza autorske vještine i znanja, ali i bogate tradicije i povijesti (kako književne, tako i društvene). Nećete požaliti ako odlučite upoznati Gilu i malo po malo otkrivati njezine slojeve.