Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena izložba “NOVI MUZEJ 2023. – Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova”

Zagrebačka gradska skupština izglasala je  “Prijedlog zaključka o osiguranju financijskih sredstava do iznosa ukupnih troškova izvođenja građevinsko – obrtničkih radova i elektroinstalacijskih radova u sklopu Projekta “Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej”. Tako će ova središnja nacionalna ustanova koja se bavi prikupljanjem, stručnom i znanstvenom obradom i prezentiranjem svog fundusa, a koji svjedoči o razvoju prirode i čovjeka ipak dobiti svoju obnovu. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 70 milijuna kuna, od čega se 57,2 milijuna financira iz fondova EU dok će ostatak pokriti Grad Zagreb.

Čekajući realizaciju obnove djelatnici ove cijenjene ustanove najavili su čak tri nove izložbe. Prva je otvorena na zagrebačkom Europskom trgu , a riječ je o izložbi pod nazivom NOVI MUZEJ 2023. – Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova.  Autori izložbe su Iva Mihoci, Branimir Ivić i Tatjana Vlahović, a ista na 20 solarnih panela govori o povijesti institucije, te sadašnjim aktivnostima do novog muzeja uvidom u slavnu prošlost palače.

 

Izvor: https://www.facebook.com/hrvatskiprirodoslovnimuzej/photos/

 

Javnosti je predstavljen i dio fundusa kojeg inače čini više od 1 500 000 primjeraka raspoređenih u raznovrsne zbirke predmeta iz prirode, kao i buduće vrijednosti u novom muzeju ove važne nacionalne institucije koja je obilježila povijest i brojne znanstvene uspjehe hrvatskog prirodoslovlja.

 

Uz navedeno je izložen i arhitektonski izgled plemićke palače Pejačević/Amadeo u kojoj je prije useljenja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja 1868. godine, djelovalo prvo zagrebačko javno kazalište i prva kazališna kavana. Ovdje je bila i Jelačićeva kovnica novca, Zemaljsko računovodstvo, a kasnije brojni odsjeci Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

 

 

Kako se ističe u najavi, do obnovljenog izdanja Hrvatskog povijesnog muzeja , a koje je najavljeno za 2023.godinu, posjetitelji će moći razgledati još tri izložbe:

 

2022. “Iza kulisa – novi stalni postav HPM-a” –  Fotodokumentarna izložba o radu muzealaca HPM-a na pripremi građe za stalni postav, presjek po katovima postava s posebnim osvrtom na pripremu za stalno izlaganje ključnih eksponata (restauracija, konzervacija, storytelling, priprema diorama, kontekstualizacija muzejskog predmeta).

 

2022. ”Gornjogradska ljepotica – najviša točka Gornjeg grada”  Fotodokumentarna izložba o zgradi Pejačević/Amadeo, povijesti palače, potres(nom) razdoblju, evakuaciji muzejske građe i muzejske dokumentacije te inventara, rekonstrukciji i obnovi zgrade na drevnom gornjogradskom bedemu.

2023. “Dobrodošli u novi muzej” – Fotodokumentarna izložba o povratku fundusa za postav i djelatnika u obnovljenu palaču, novi sadržajima muzeja za 21. stoljeće, realizaciji postava i uslugama za javnost.