“Mali leteći medvjedići” stižu u Etnografski muzej

Za ljubitelje animiranih filmova stiže dobra vijest iz Etnografskog muzeja. Naime 09.rujna u 18 sati u sklopu izložbenog projekta muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek predstavit će se gostujuća izložba Muzeja suvremene umjetnosti Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi.

 

Film Dušana Vukotića, Pere Kvesića i Nevena Petričića Mali leteći medvjedi su uz Profesora Baltazara jedan su najuspješnijih animiranih filmova koji su imali višemilijunsku gledanost u Kanadi i državama Srednje i Jugoistočne Europe, a nastali su u koprodukciji Zagreb filma i CinéGroupea.

 

Šumske zgodne malenih letećih medvjedića Tina i Dade koje savjetima odgaja mudri medvjed Platon , uz sovu Grgu, Jankeca , ali i lasice Smradeca i Smucala rijetko koje dijete nije pratilo 90-ih godina prošlog stoljeća.

 

Iako su prošla tri desetljeća od emitiranja prve epizode ovog animiranog filma, Mali leteći medvjedi u gotovo svakoj epizodi spašavaju svoju šumu od ljudskog zagađenja , ali i od posljedica otpadaka koje Smradac i Smucalo bacaju. Vjerojatno bi da su u današnje vrijeme napravljeni i emitirani bili idealna priča koja bi nas naučila kako se ponašati ekološki i održivo, baš kao što i sami tekst uvodne pjesmice Mali leteći medvjedi , Vesne Ćuro Tomić kaže:

 

“U šumarku skrivenom medvjeda je malih dom,
oni čak i lete, pogledajte!
Neki ljudi okrutni, opasni k’o zmaj
slistili bi taj pravi mali raj!
No neće, neće bogme moć jer mali medvjedi će doć!
K’o jedan borit će se svi i šumu spasiti!
Ako voliš planinu, rijeku i cvijet
primit će te odmah u svoj šumski svijet,
ti čudesni maleni Leteći medvjedi!”

 

Izložba je otvorena od 9. rujna do 3. listopada 2021. godine.