Može li se priča nastaviti?

Urednica Luiza Bouharaoua i Skribonauti uz pomoć Paule Zore pred čitateljske oči donose zbirku Nastavi priču. Riječ je o projektu ženske kaznionice u Požegi, pri čemu je nakon čitateljskog kluba, došlo i do stvaranja priča. Kako su zatvorenice morale ostati anonimne, Luiza Bouharaoua i Paula Zore izabrale su dvanaest priča (fragmenata) koje su poslale književnicama na dovršavanje i doradu, a među imenima su se našle Marija Rakić Mimica, Tanja Mravak, Ivana Bodrožić, Maša Kolanović, Korana Serdarević i druge.

Književnice su doista nastavile priču i fragmentima dale život zadržavajući njihovu bit i dajući im vlastiti pečat. Priče su to koje progovaraju o emocijama i stanjima, ponekad mračnima, ponekad s tračkom vedrine, o odnosima i ljudima, o ženskim, ali i muškim iskustvima. Autorice nastavljaju tuđe priče i u formi kratke priče (u kojoj su sve odreda izvrsne) dočaravaju zatvorenosti, kako metaforičke, tako i doslovne. Od Splita do Zagreba, od malih i skučenih prostora do stanova, junaci i junakinje bore se sa sobom i životom, čeznući za slobodom na svim razinama. Autorice posežu za realizmom, metaforama, opisima, monolozima, šokovima i emocijama – sve kako bi započeto nastavile, kako bi unutrašnji svijet manifestirale izvanjskim i između korica smjestile priče vrijedne čitanja. Nastaviti tuđu priču spisateljska je vještina, zapisivati iskreno unutar kaznionice je hrabrost (ogoljeti emocije iz mjesta koje nema poetske konotacije), a spoj ta dva faktora daje neobičnu zbirku koja dokazuje da se posvuda i unutar svakoga nalazi priča.

Nastavi priču čita se u dahu, a intrigira na nekoliko razina koje ćete otkriti čitanjem, ali se još jednom uvjeriti da pisana riječ povezuje naizgled ne povezivo i da tekst doista ne poznaje granice, čak ni kad potječe iz doslovno omeđene kaznionice.