Održan posljednji koncert u HGZ-u prije višegodišnje stanke

Održao se posljednji koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu, a prije višegodišnje stanke koja slijedi zbog konstruktivne i cjelovite obnove. Virtuoznim nastupom pijanistica Martina Filjak i njeni gosti Caroline Haffner, Valentina Fijačko Kobić, Monika Leskovar i Zagrebački solisti oprostili su se od najstarije zagrebačke koncertne dvorane i odali počast nedavno preminulom Charlesu C. Tayloru, velikom donatoru HGZ-a.

 

Svečano i emotivno bilo je u petak, 29. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu na posljednjem koncertu prije zatvaranja zgrade zbog velike obnove. Uzvanici i posjetitelji došli na ovaj povijesni događaj već ispunjeni emocijama koje su nezaustavljivo rasle od prve do zadnje note, a svaka izvedba bila je nagrađena dugim, iskrenim pljeskom. U raskošnim zvucima dobro poznatih djela J. S. Bacha, F. Liszta, G. Puccinija, F. Chopina, S. Rahmanjinova, B. Papandopula i  L. van Bethoveena briljirali su Martina Filjak, Caroline Haffner, Valentina Fijačko Kobić, Monika Leskovar i Zagrebački solisti. Koncert je izravno prenosio Treći program HTV-a, a kratke stanke između glazbenih izvedbi bile su ispunjene zanimljivim razgovorima koje su s gostima vodili Jana Haluza i Željko Tomac.

 

Pijanistica Martina Filjak opisala je u razgovoru s voditeljima posebnosti klavira Steinway čiju su kompleksnu obnovu financirali Samir Nikočević i nedavno preminuli Charles C. Taylor, veliki mecena umjetnosti kojem je HGZ posvetio ovaj povijesni koncert.

 

Foto: Zvonimir Ferina / Zagreb, listopad 2021.

 

Glazbeni hram

 

Zgrada Hrvatskog glazbenog sagrađena je donacijama građana Zagreba 1876. godine i preživjela je dva katastrofalna potresa: 1880. i 2020. U potresu 1880. došlo je do oštećenja stubišta koje vodi u koncertnu dvoranu, a njegov popravak te neke manje zahvate u prizemlju izveo je glasoviti arhitekt Herman Bollé. Prošlogodišnji potres prouzročio je golemu štetu, zgrada je dobila žutu naljepnicu i bila je potrebna hitna sanacija. Par tjedana nakon potresa započelo se s radovima i prve skele u Zagrebu postavljene su upravo na zgradi HGZ-a, a svojim donacijama u pomoć su uskočili građani i tvrtke iz cijele Hrvatske i svijeta.

„Ova dvorana je za mene glazbeni hram, tu smo odrasli i sjećam se svih svojih najvažnijih koncerata.“ – kaže naša proslavljena violončelistica Monika Leskovar.

 

Hrvatski glazbeni zavod je među prvima predao projekt za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava koja se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije i među prvima potpisao ugovor s Ministarstvom kulture i medija RH.

„Krećemo od temelja i idemo prema vrhu, ponajprije s konstruktivnom, a potom i cjelovitom obnovom. Planiramo napraviti moderan kulturni centar i neće nas omesti ovaj potres, naprotiv, pretvorili smo ga u jednu novu mogućnost za Hrvatski glazbeni zavod koji će u budućnosti nuditi ne samo glazbene već i programe drugih umjetnosti.“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

 

Koncertu „Martina Filjak & friends za HGZ“ nazočili su brojni uzvanici, a među njima Zdravko Zima kao izaslanik Predsjednika RH, Krešimir Part kao izaslanik predsjednika Vlade RH i ministrice kulture i medija, Maja Novoselec kao izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, potom Samir Nikočević, Neven Vranković, Želimir Babogredac, Ana Gruden, Iva Hraste Sočo, Ivan Koprić, Elizabeta Gojan, Jura Gašparac, Katarina Milković, Mirna Reiser, Seadeta Midžić, Zdenka Weber, Ljiljana Kuterovac, Stanislav Tuksar, Zoran Juranić, Nada Bezić, Ivana Krajinović, Tamara Jurkić Sviben, Stanislav Tuksar, Vjera Katalinić, Anita Naprta, Sanja Faber, Sanja Rešić Herak i mnogi drugi.

 

Cijeli koncert može se pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=MJkBwjFuHBk

 

Izvor: Hrvatski glazbeni zavod