Dvije slikovnice i važne lekcije

Mozaik knjiga i urednik Zoran Maljković dobro su poznat tandem kad je o književnosti riječ. Kako naslovima za odrasle, tako i naslovima za djecu i mlade. Ovoga puta predstavljam vam dva naslova, od kojih je jedan već dobro poznat; s dvoznamenkastim brojem avantura. Drugi bi mogao tim stopama, uzimajući u obzir odlične reakcije čitateljske publike. Riječ je o slikovnici Sanje Pilić Maša i izlet i slikovnici Slavka Sobina Šapice i tajna zelene loptice.

Sanja Pilić i njena Maša već su serijal dobro poznat djeci, a koji je ilustrirao Niko Barun. Ovaj put, Maša ide na izlet, susreće se s online nastavom i virusom – Sanja Pilić djeci prihvatljivo i iskreno objašnjava suvremenu situaciju, proniče u dječja razmišljanja i daje dozu optimizma, pokazujući i pozitivnu stranu svega ovoga: druženje, međusobno uvažavanje i povezanost, ali i obzirnost jednih prema drugima. Maša je vedra i zaigrana, vidi ljepotu u malim stvarima i ne posustaje ni znatiželjom ni duhom.

Slavko Sobin predstavio se na književnoj pozornici slikovnicom Šapice, a sad dolazi i njihov nastavak pa vidimo što se događa s dvoje pasa zvanih Mrš i Vi koji u ovoj slikovnici dobivaju nova imena – Švrćo i Dona, ali i obitelj. Doživljavaju nove zgode, upoznaju nove prijatelje, ali i uče o sebi, prijateljstvu i životu, učeći tako i čitatelje. Slavko Sobin nenametljivo govori o prijateljstvu, vještim perom oblikuje emocije i međuljudske odnose (iako govorimo o personificiranim životinjama). Patricio Alejandro Aguero Marino slikovnicu je obogatio ilustracijama te joj tako dodao na živopisnosti.

Sanja Pilić i Slavko Sobin svojim slikovnicama progovaraju o suvremenosti i svevremenim vrijednostima, o prijateljstvu i obitelji, o emocijama i važnosti suradnje i slušanja. Upravo iz tih razloga ove će se dvije slikovnice zasigurno naći na brojnim policama i u rukama malih čitatelja i njihovih roditelja.