Zaigrajte se riječima

Marijana Sorić mlada je pjesnikinja čije su pjesme dosad izlazile u zbirkama, a sada im želi pronaći mjesto u vlastitim koricama te je to odlučila učiniti zbirkom naslovljenom jednostavno Igra riječi. Nakladnik zbirke je Ogranak Matice hrvatske u Zadru, a urednica Teodora Vigato.

Naoko jednostavna forma, moglo bi se reći gotovo klasično rimovanih stihova, razbijena je entuzijazmom i pjesničkim elanom koji izbija iz svake riječi, a koji se iščitava i u tematici te motivima. Progovara autorica – pjesnikinja – o pjesmama, pjesništvu i nadahnuću, u prvoj pjesmi zbirke daje naslutiti da je čitatelj onaj koji uživa, promišlja… a njezine pjesme pružaju upravo te mogućnosti. O ulozi čitatelja u njezinoj zbirci autorica je dala naslutiti u gotovo programatskoj, prvoj pjesmi zbirke „Pjesnik“ gdje ističe: Svaka pjesma svoj svijet skriva /  čitatelju preostane samo da uživa! Doista, svaka pjesma Marijane Sorić skriva vlastiti svijet u koji se ulazi čitanjem. Skladne rime, bujne pjesničke slike i metafore razlozi su zbog kojih je taj pjesnički svijet dostupniji, zemaljskiji, spreman da se čitateljskome oku i osjećaju otkrije u svoj svojoj punini. Osim samog pjesništva i pjesnikovanja, autorica dotiče i temu ljubavi koja je prožeta kako intimnim refleksijama, tako i pejzažnim motivima koji dočaravaju dubinu osjećaja, ali i osjetljivost srca koje voli.  Nadalje, pjesnikinja opjevava i mjesta koja su joj izvori i nadahnuća i čežnje, ne libi se dodirnuti svojim stihom i nedostajanje pa i žal za domom, a more je snažan motiv u kojem ona pronalazi nadahnuće, iako ga ne ističe posve izravno.

U stihovima zbirke putuje se od snova do noćnih mora, od emocija do pejzaža, od obitelji do pojedinca, od ljubavi do pjesnikovanja i nadahnuća, od motiva vremena i mira, do oluja i traganja. Iako je na trenutke riječ o kratkim pjesmama (koje bi se mogle nazvati gotovo lirskim minijaturama), pjesničke snage im ne manjka. Na duhovit način, Marijana Sorić progovara o formiranju pjesničke zbirke, o nadahnuću iz kojega se rađa i životu kao vječnom izvoru emocija, situacija, pa samim time i tema i motiva.

Iako je riječ o prvoj zbirci, pjesme nude poeziju koja u svojoj jednostavnosti krije ljepotu, čiji su stihovi formom jednostavni, a značenjski složeni. Igra riječi zbirka je čija se grandioznost otkriva u sitnicama, čija se slojevitost otkriva u motivima, a složenost u temama. Čitatelji će se poigrati stihovima, udubiti se u metafore i otkriti nove svjetove kakve samo igra riječi stvoriti može!