Riječi kao topao čaj

Urednik Siniša Matasović i Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture donose zbirku pjesama Tomislava Šovagovića. Autor je to u čijemu se opusu nalazi nekoliko zbirki pripovijedaka, roman, a sad i zbirka poezije Čajevi protiv učmalosti. Šovagović je dobitnik niza književnih nagrada, autor radijske emisije „Na kraju tjedna“ i suradnik Vijenca, kao i član Društva hrvatskih književnika koji već godinama ima svoje mjesto na domaćoj književnoj sceni.

Čajevi protiv učmalosti zbirka su u kojoj su pjesme doista pitke poput toplog čaja. Pjesnički izričaj Tomislava Šovagovića stvara bujne pjesničke slike s razgranatom motivikom, ali stih ostaje nesputan i razigran, slobodan i asocijativno bogat. Zbirka je podijeljena u dva dijela zanimljivih naslova – Balkonski suton i Blues za Čokolino, a na čitatelju je da ih imaginacijski poveže i uklopi u njih 45 pjesama koje opjevavaju svakodnevicu, obiteljsku dinamiku, ali i emocije i životne prekretnice i odluke. Šovagović promišlja i osjeća stihom, opjevava dunje i hrastove; starost i mladost; majku i bake, Slavoniju i Dalmaciju – uspostavlja poetski dijalog sa svime što njega kao čovjeka (i pjesnika) čini onime što jest. Upušta se on u intertekstualne igre gdje mu stihovima šeću Hemingway, Tadijanović i Ujević. ali ponajviše njegova vlastita pjesnička inspiracija i strast koja ide od trenutaka u svakodnevici do uzvišenosti ljubavi i života. U svojim je stihovima Šovagović muškarac na pragu prve zrelosti – na prijelazu iz mladosti u zrelost te se ne libi u stihove utkati emocije, spoznaje i pitanja, ali i poredbe suvremenosti i današnjice s vremenima kako je bilo nekada. Ova je zbirka vraćanje samome sebi, propitivanje kako bi se opstalo, živjelo i proživjelo – a život u stihovima Tomislava Šovagovića nipošto nije učmao.

Ako zavirite u ovu pjesničku zbirku, doživjet ćete život u svoj njegovoj punini, baš poput šalice toplog i mirisnog čaja punoga okusa.