Zbirka koja nipošto nije zabranjena

Anela Borčić živi i radi na otoku Visu, a iza nje su zbirke pjesama, zbirka pripovijedaka, roman, a pripovijetka joj je doživjela i dramsko uprizorenje. Kandidatkinja je za brojne nagrade, a dobitnica je nagrade Moje drago serce  za najljepše ljubavno pismo s pripovijetkom Stablo u snijegu. Autorica radi kao ravnateljica Osnovne škole Vis gdje je voditeljicom brojnih projekata koji čuvaju baštinu i otočki identitet, a to čini i njezina najnovija zbirka koju donose nakladnik Spiritoso i urednik Andrija Pećarić.

Zabranjeni gariful zbirka je sedam legendi koje između korica vode u vrijeme antičke Isse, a autorica spaja poznavanje legendi, vještinu pisanja i privrženost otoku. Iako pisane i na dijalektu, legende su opremljene nenametljivim rječnikom i time se metodički skreće pozornost na posebnost narječja, potiče se usporedba sa standardnim jezikom, a bez da se čitatelje optereti. Autorica tankoćutno i vješto isprepliće obiteljsko i otočko, povijest i književnost, prošlost i sadašnjost, a međuljudske odnose smješta u mjesto i vrijeme protežući ih generacijama. Dijalozi i pjesme zajedno s običajima čine dinamičnu pripovjednu cjelinu koja vodi putevima legendarne Isse. Likovi su živopisni, s njima se lako saživjeti; bilo da pripadaju mitološkome, tradiciji ili suvremenosti. U njihovim se pričama iščitava otočki mentalitet, snažne emocije i temeljne vrijednosti, a njihovi su životi (kao i borbe) gotovo svevremene. Anela Bročić zbirkom legendi vodi nas na otok i među njegove stanovnike, sa stranica knjige miriše more, a predivne ilustracije koje je načinila Natalia Bročić i njima dodatno obogatila tekstualni sadržaj svemu dodaju još jednu dimenziju.

Zabranjeni gariful pomoći će vam da uplovite u poseban svijet, da zaplivate rečenicama i usidrite se na otoku koji krije, ali i kroji, brojne priče i sudbine koje pod vještim perom Anele Bročić postaju žive i burne poput otvorenoga mora. Upravo zbog toga, ova zbirka nipošto nije zabranjena; dapače – poželjna je u rukama čitatelja koji će i sami čitanjem postati dijelom otoka i njegovih legendi.