Tri Judite, jedna knjiga

Godina 2021. godina je Judite jer se navršilo 500 godina od prvoga izdanja (1521. godine) epa koji je obilježio početak književnosti na narodnome jeziku, Marku Maruliću priskrbilo titulu oca hrvatske književnosti jer je svojim epom pružio mogućnost čitanja i onima koji nisu razumjeli knjige latinske. Mozaik knjiga i urednica Hana Vunić donose stoga posebno izdanje – u jednu su knjigu spojili tri judite: starozavjetnu biblijsku priču, Juditu Marka Marulića i Juditu (roman) koju je napisao Miro Gavran.

Starozavjetna priča iz Biblije uzor je i jednom i drugom autoru, a priča prati Juditu koja spašava svoj narod od opsade odsjekavši glavu vojskovođi Holofernu te tako postaje uzorom i heroinom. Marko Marulić kao nit vodilju Juditina karaktera postavlja domoljublje – Judita spašava svoj narod, a Marulić se pričom o opsadi Betulije poslužio kako bi zorno dokazao (a opet preneseno) tursku opasnost svojega vremena. Judita svoju snagu nalazi u Bogu, a Marulić poseže čak i za petrarkističkim opisima. Vjerno se drži biblijske priče koju tka u dvostruko rimovanom dvanaestercu, stvarajući vergilijanski ep, za ohrabrenje i pouku.

Miro Gavran daje novi prikaz Judite, u kojem je ona žena od krvi i mesa, koja osjeća i koja ljubav pronalazi na oštrici mača; biti ženom i voljeti nauči od čovjeka kojem bi trebala donijeti smrt, što na kraju i učini – tu Gavran ne odstupa od izvornika. Ipak, prije samog čina kojim oslobađa narod, pratimo Juditu koja oslobađa sebe tajne, sebe kao ženu; upoznajemo Holoferna kao muškarca, kao ratnika – upoznajemo ih oboje dublje od uloga koje im je sudbina dodijelila. Ne čudi stoga što je roman imao 12 domaćih i isto toliko inozemnih izdanja, a 13. obilježava 20. godišnjicu prvoga izdanja 2001. godine.

Ova je knjiga hvale vrijedno izdanje koje spaja baštinu i suvremenost i pokazuje kako motivi i likovi mogu biti inspirativni te kako izgleda kad dođe do intertekstualnih veza. Tri Judite, tri priče, tri inspirativna teksta – bit će zanimljivo vidjeti kako će teći njihova recepcija kod čitatelja do neke od nadolazećih obljetnica.

 

fotografija: Mozaik knjiga; autor: Grgur Žućko