Priča glasovita koja se s užitkom čita!

2021. godinu i osvrte u njoj završit ćemo još jednom inačicom Judite jer 2021. je godina u kojoj se obilježava petstota godišnjica Judite Marka Marulića (napisane 1501., a tiskane dvadeset godina kasnije – 1521.). Urednica Vesna Jukić-Oštrek i Ibis grafika udonose slikovnicu autorice Andrijane Grgičević naslovljenu Marul i Judita: Priča glasovita, a koju je svojim ilustracijama slikovno dočarao i obogatio Marin Baučić. U autoričinom su opusu dramski tekstovi, pjesme, igrokazi i priče, radiodrama i roman.

U slikovnici Marul i Judita autorica maštovito i nepretenciozno približava temeljno djelo hrvatske književnosti koje je Marku Maruliću priskrbilo titulu oca hrvatske književnosti najmlađoj čitateljskoj publici. Ipak, bilo bi nepravedno reći da ovaj mali ep u šest pjevanja trebaju čitati samo djeca. Nipošto! Maštovit je, ritmičan, životan – lako je zamisliti protagoniste, a priča u stihovima teče i čita se u dahu; istovremeno poštujući važnost i značaj Judite, a stavljajući cijelu priču u suvremen i živopisan jezik, blizak današnjim generacijama. Igrom riječi i izravnim obraćanjem autorica postiže neposrednost, a poštivanjem osnovne fabularne linije vjerodostojnost. Spominje ona i spomenike Maruliću, potičući čitatelje da pročitanu važnost i vizualno te geografski povežu. Nakon što ispjeva priču o Juditi, Andrijana Grgičević još jednom naglašava važnost pisane riječi na materinjem jeziku – ali i čitanja i stvaranja umjetnosti lijepe riječi; književnost je važna bila, važna jest i biti će i kao takvu ju treba njegovati. Slikovnica je popraćena i sažetom faktografijom koja daje povijesno-društveni kontekst djela, a čitatelje se potiče na daljnje istraživanje koje može biti i inspirativno.

Slikovnica Marul i Judita:Priča glasovita daje novo lice Juditi, Holofernu, ali i samom Marku Maruliću bivajući didaktična (objašnjena je, primjerice, invokacija) i maštovita, ukazujući na naslijeđe koje nam je ostavio otac hrvatske književnosti, bez da banalizira. Dapače, priča glasovita nakon čitanja još više budi poštovanje i znatiželju!