Preminuo likovni znalac i predsjednik Udruge Fortuna ART Darko Starešina (1960.-2021.)

 2020.godine Udruga likovnih umjetnika Fortuna ART organizirala je međunarodnu online izložbu , a tema joj je bila virusna pandemija covid-19. Godinu dana kasnije čovjek koji se borio za likovnu scenu i u ovim teškim vremenima, a djelovao je kroz dvadeset i pet godina i ostavio srce za umjetnost kako u Hrvatskoj , tako i u inozemstvu iznenadio je likovnu scenu svojim preranim i neočekivanim odlaskom. Darko Starešina bio je osnivač i dugogodišnji predsjednik Udruge, a najbolje ga opisuje Karolina Bartulović koja je s njime djelovala u tom području.

 

„Ono po čemu će Darko ostati upamćen je njegovo dobro srce, veseo karakter, dobro raspoloženje koje je unosio svojom pojavom. Svima je pokušavao pomoći, u svemu je vidio priliku  za napredak. Iznimno nekonvencionalan, sa svima je s lakoćom prelazio na ti, vedrog duhu, i iskrenih očiju koji su sjajili znatiželjom i dobrotom. Poduzetan, nemirnog duha, uvijek je imao tisuću ideja i projekata u planu. Naglašavao kako se u životu treba igrati. Stekao je široki krug poznanstava. Ljude nikad nije ni po kojoj osnovi odvajao. U ured su nam dolazili predsjednici i ambasadori, prevaranti i lopovi svih fela, umjetnici i oni koji misle da su umjetnici . Sve ih je Darko okupljao i primao bez razlike jer razumije svakoga i sa svakim zna” rekla je tim povodom glavna tajnica Udruge Fortuna ART Karolina Bartulović.

 

Izvor: Udruga Fortuna ART, Zagreb – prosinac 2021.

 

I uistinu je Darko takav bio , ne samo prema umjetnicima i visokim dužnosnicima već i prema novinarima i zaljubljenicima u umjetnost. Nesebično je dijelio svoje znanje, iskustva, kontakte , ali i priče s raznih putovanja koje su bile ispunjene umjetnošću , numizmatikom i arheologijom.

Čovjek širokih horizonata, znatiželje i izazova. Znatiželjan, otvoren, iskren, duhovit i krajnje nekonvencionalan, osoba različitih interesa i strasti. Geografski meridijani i paralele, slikarska paleta boja uz to različita arheološka stoljeća i povijesna razdoblja – sve je to bilo u njegovom vidokrugu i interesu, sve ga je zanimalo i bilo u funkciji spoznaje biti vremena, života i motiva u umjetnosti” dodaje Karolina Bartulović.

 

Njegovo stvaralaštvo ili likovnim izričajem opus koji je iza sebe ostavio je naslikan u ljudskim srcima. Udrugu likovnih umjetnika „Fortuna art” osnovao je 1997. godine , a započela je s radom još i prije , prvih dana u Domovinskom ratu . Cilj je bio organizacija likovnih kolonija , izložbi , te pomoći obiteljima poginulih i stradalih branitelja . Danas ova Udruga okuplja 130 domaćih i 10 inozemnim likovnih umjetnika. Od poznatijih članova tu se svakako ubrajaju Charles Bilich , Eduard Pilić , Dimitrije Popović, a od preminulih umjetnika članovi su bili Veža, ali i Mersad Berber.

 

Izvor: Udruga Fortuna ART, Zagreb – prosinac 2021.

 

Članovi Udruge su bili redom autori od amaterskog do akademskog statusa, slikari, kipari, dizajneri, autori primijenjene umjetnosti. Nije im naplaćivao članarinu već su isti za članstvo poklanjali jedan svoj rad ili sliku neopremljenu po svome izboru.

 

„To djelo se poklanja ili upućuje u humanitarne svrhe i tako Udruga ostvaruje svoje ciljeve“ rekao je tim povodom prije godinu dana Darko Starešina u intervjuu za Cro-kulturu.

 

Darko Starešina je rado putovao i uvijek bio rado viđen gost. Od Prozora u Otočcu s japodskim predmetima – do Bajkala u njihovoj tradicionalnoj odjeći. Imao je magičnu i narativnu moć privlačenja kako nas malih ljudi tako i velikih umjetnika. Svojom dobrohotnošću i stručnim znanjem, organizirao je stotine likovnih kolonija u dobrotvorne svrhe, a svojim je humanitarnim radom pomagao i podržavao brojne kulturne manifestacije. Njegova veličina prije svega je bila u njegovoj ljudskosti i suštoj dobroti koju je širio oko sebe, a mi koji ostajemo, u našim srcima i mislima čuvat ćemo uspomenu na njega dok god živimo.

 

Izvor: Udruga Fortuna ART, Zagreb – prosinac 2021.

Neumorno je radio na rusko-hrvatskom prijateljstvu, te spajanju umjetnika na umjetničkom planu i kulturnom turizmu, te predstavljanju likovne scene obje zemlje, za što je dobio mnoge pohvale. Također, za doprinose u kulturno – umjetničkom radu i povezivanju dviju susjednih država (BiH i Hrvatska), u ožujku 2006. godine odlikovan je od strane Predsjedništva BiH. Likovni znalac Darko Starešina je predano okupljao i organizirao mnoge manifestacije, te povezivao slikare i kulturne djelatnike na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvan Hrvatske organizirao je dvadesetak priznatih likovnih manifestacija za što je dobio niz priznanja, od lokalnih do najviših državnih razina.

Gospodin Darko Starešina će odsada svojom magijom, znanjem i nadasve velikim iskustvom, na nekom boljem mjestu okupljati nebeske slikare, kipare, uopće likovne umjetnike pa i anđele, a nama još uvijek ovozemaljskim likovnjacima i ljubiteljima likovne umjetnosti i kulture, će ostati velika i tužna praznina njegovim iznenadnim i preranim odlaskom.

Počivao u miru.”

Prijatelji i članovi Likovne udruge Fortuna – ART iz Zagreba

Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 29. prosinca 2021. u 15 h na groblju Kraljev vrh kod Jakovlja.