Iščekujući ljeto, čitamo priče s plaže

Dok polako odbrojavamo do ljeta plaže i mora; dok čekamo da se snimi film o Paulini P., djevojčici uz čije su dogodovštine odrastale (i odrastaju) generacije djece, njezina autorica Sanja Polak razveselila nas je novim nastavkom. Urednica Aleksandra Stella Škec i Mozaik knjiga donose zbirku priča u kojoj su Paulinine najnovije avanture, Priče s plaže Pauline P. kojima je Sanja Polak još jednom dokazala zašto je Paulina jedna od omiljenih junakinja hrvatske dječje književnosti, a ilustrator Stjepan Bartolić izvrsnim je crtežima pokazao kako te avanture izgledaju.

Nakon dva dnevnika, pobune, morskog, gorskog i skijaškog dnevnika, Paulina P. ovaj je put na vodičkoj plaži, a sam dolazak na more već je avantura sama po sebi. Paulina sve dogodovštine, ali i svoja promišljanja, zapisuje iskreno i neposredno, s hrpom pitanja i nestrpljenja pa ju život nagradi odgovorima. Ne libi se ona pokazati neuspjehe, kao primjerice trojku iz zemljopisa, kao ni strahove da će joj ljeto biti dosadno jer je sama s mamom u Vodicama. No kako to obično biva, Paulinu dogodovštine čekaju, a ona se s njima i ovaj put nosi uz pomoć svoje obitelji (otkačena mama je s njom, smireni tata pazi i na daljinu, a bakini mudri savjeti vrzmaju joj se glavom) i novih prijatelja uz koje upoznaje i onu stranu života na moru o kojoj nije razmišljala prije. Sanja Polak se pomoću Paulininih dogodovština bavi tematikom čitanja, dotiče se sezonskoga rada, života na moru izvan turističkih posjeta, ali i međuljudskih te prijateljskih odnosa. Na kraju svakog zapisa, tu su i ključne točke koje služe kao kratki sažetak, pa zbirka priča ima i metodičko-pedagošku notu. Smješteni u Vodice, humoristični, ljudski i topli – Paulinini zapisi na vaše će police donijeti dašak ljeta, mora i razumijevanja; prijateljstva i podrške – svega onoga što u ovim vremenima treba i djeci i roditeljima. Sanja Polak vješto i nenametljivo u priče ugrađuje ljudskost i prijateljstvo, poticanje čitanja, ali i dotiče se klasika za djecu Družba Pere Kvržice, pa možemo govoriti i o intertekstualnosti. Prero Kvržica junak je dječje književnosti koji je obnovom mlina sa svojim prijateljima ušao u legendu, a što se dogodilo s Paulinom, plažom i njezinom družinom, saznat ćete između korica.

Sanja Polak i njezina Paulina P. dašak su ljeta i ljepote života, bezbrižnosti i čitanja; kombinacija je to koja će još jednom potvrditi Paulinino mjesto omiljene među čitateljima, ali i njihovim roditeljima, jer Paulinina iskrenost i dobroćudnost zaista su dobar uzor onima koji odrastaju uz pisanu riječ, a ono što zapiše Paulina, čita se više puta.