Komemoracija za Miru Muhoberac

U srijedu, 6. travnja 2022. u 12 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2) u organizaciji Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa održat će se komemoracija za našu uglednu dramaturginju i redateljicu, kazališnu kritičarku i teatrologinju, urednicu i sveučilišnu nastavnicu Miru Muhoberac (Dubrovnik, 18. kolovoza 1959–Zagreb, 30. rujna 2021), višegodišnju predsjednicu HDKKT-a.

 

Na komemoraciji će govoriti njezini prijatelji, kolege i suradnici Tanja Kuštović, Želimir Mesarić, Ivana Slunjski, Katja Šimunić, Eugen Stjepan Višić.

 

Biografska bilješka

Mira Muhoberac od najranije je dobi bila usko vezana uz kazalište, odrastajući u obitelji intelektualaca i kazališnih ljudi te izvodeći u predstavama Maloga Marina Držića u rodnome Dubrovniku, ali i promišljajući i pišući o kazalištu. Takvo okruženje potaknulo ju je na izbor dvaju studija koji su presudno utjecali na njezin profesionalni put, studij dramaturgije na tadašnjoj zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju (1982.) , te studij jugoslavenskih jezika i književnosti na zagrebačkome Filozofskome fakultetu (1983).

 

Osnovno je akademsko obrazovanje na mnogo razina produbljivala i usavršavala na više obrazovnih institucija u zemlji i inozemstvu (poslijediplomski studiji na zagrebačkome Filozofskom fakultetu i praškome Karlovome sveučilištu i dr.), profesionalno se usredotočujući na umjetničko, publicističko i pedagoško djelovanje. Ostvarila je impresivan broj raznovrsnih radova, kritičkih, esejističkih, stručnih i znanstvenih tekstova, knjiga, radijskih emisija, režija, dramaturških suradnji, dramatizacija, predavanja, edukativnih, umjetničkih i znanstvenih projekata, za što je višestruko nagrađivana.

 

Izvor:Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa