Antunova rijeka kojom je korisno zaploviti

Darko Pero Pernjak počeo je pisati pod pseudonimom, a kasnije je imenu Pero dodao i svoje ime Darko. Piše sve oblike proze – kako za odrasle, tako i za djecu. Njegovo je pero iznjedrilo i zbirku poezije, čime je u svoj poetski vrt dodao i pjesničko stvaralaštvo. Spisateljski porivi opstali su od učeničkih dana do danas, a u 2021. – godini čitanja – objavio je u izdanju Naklade Vošicki slikovnicu Antunova rijeka.

Naime, Antunova rijeka govori o neobičnom dječaku Antunu kojeg prate brojne predrasude i dvjema djevojčicama, Luciji i Marti, koje znatiželja povuče da se neobičnomu dječaku približe te se s njim igraju unatoč savjetima odraslih. Antun odlazi na isušeni dio riječnoga korita, a djevojčice ga prate i ondje doživljavaju veliku pustolovinu samo njima znanu. Antun je autistični dječak, a autor o autizmu progovara nenametljivo, ne razmećući se dijagnozama i medicinskim terminima, ali ga prikazuje predrasudama koje se stvaraju, pobjeđujući te iste predrasude dječjom znatiželjom i iskrenošću te dajući uvid u to kako Antun oblikuje svoju rijeku, svoj svijet. Damir Vrkljan i Margita Grubiša načinili su ilustracije koje su taj svijet još bolje dočarale, a jednostavnim stilom i naglaskom na interakciji među djecom Darko Pero Pernjak pristupa problematici vješto i tankoćutno. Slikovnica pokazuje snagu igre, ali i dječju otvorenost prema drugačijem, sposobnost da vide srcem, a ne samo očima odraslih. Također, Antunova rijeka pokazuje da je ponekad prijateljska ruka sitnica koja će pokrenuti velika shvaćanja, a da igra doista može biti snažna i važna, pa čak i terapija.

Budući da je drugi dan mjeseca travnja dan svjesnosti o autizmu, neka ova slikovnica bude početak istraživanja i upoznavanja autizma kako bi plovidbe rijekama na koje autizam povede bile što jasnije i lakše, jer Antunovom rijekom uz prijateljstvo i podršku lakše se plovi.