Žena, ljubav, priča

Centar Akcija i urednica Ana Bendeković Žuljević donose novi ostvaraj proizišao iz pera Nastje Kulović. Nastja Kulović prvijencem je naslovljenim Kud si krenula? započela poetiku ogoljavanja i pisanja kako bi se oslobodila i upoznala sebe, kako bi zaliječila rane i nastavila dalje, upoznajući čitatelje sa sobom, svojom obitelji i njezinom poviješću. Hrabru poetiku nastavlja i romanom Nešto drugo podnaslovljenim s priča o ljubavi.

Nastja Kulović doista priča priču koja započinje dirljivom posvetom koja, baš kao citat Meše Selimovića (u pitanju je djelić njegova Derviša i smrti), funkcionira kao uvodna misao, ali i okosnica ostatka djela. Ispisujući i pripovijedajući priču svojih djeda i bake, Nastja Kulović otvara stranice obiteljske povijesti, propituje emocije, promatra međuljudske odnose, ali i otvara brojne problematike. Postoji li ljubav, što se događa s brakovima i u brakovima, kako funkcionira obiteljska dinamika i što sve utječe na njezino oblikovanje, postoji li u ljubavi zaborav i je li ljubav – ona sudbinska – samo jedna? Sve se to autorica pita ili promišlja smještajući u rečenice spoznaje, oblike ljubavi, strahove i boli. Prateći nekoliko generacija ispisuje priče i događaje koji čitatelja ne ostavljaju ravnodušnim, tjerajući ga kako da promišlja, tako i da suosjeća. Pisana naoko jednostavnim stilom, ali bogata monološkom perspektivom emotivno nabijenom, uz sadržajne i gotovo dramske dijaloge, Nešto drugo ostaje snažna od prve do posljednje rečenice ispisujući povijest ljubavi i težinu smrti nesputano i ogoljeno, snažno kako te ključne pojave u ljudskome životu i zaslužuju.

Priča o ljubavi izvrstan je podnaslov jer pokazuje toliko manifestacija ljubavi, tankoćutnost međuljudskih odnosa, propituje zaborav i propituje pojam zauvijek. O jednoj ženi, o jednoj obitelji, o ljubavi(ma), o djeci… Dok budete čitali – neće vam pasti na um uzeti u ruke nešto drugo sve dok ne dođete do zadnje rečenice.