Poznati junaci, nove avanture

Pavao Pavličić ime je u hrvatskoj književnosti koje je i te kako višeznačno – pokriva ono akademika, književnog znanstvenika, prevoditelja, profesora, scenarista i književnika za djecu i odrasle. U svom bogatom poetskom vrtu u kome se nalazi više od stotinu naslova, Pavao Pavličić razvio je prepoznatljiv stil, junake koji se pamte i u kojima se prepoznaje, a njegovu vještinu priznaju i prepoznaju i čitateljska publika, ali i struka.

O umjetenstvu pisanja svjedoči i nagrada koju je njegov najnoviji ostvaraj za mlade dobio – nagrada „Anto Gardaš“. Roman dobitnik je Dva duga dana, u izdanju Umjetničke organizacije Lađa od vode, pod uredničkom paskom Julijane Matanović. Roman Trojica u Trnju pripada u književne klasike na kojima su odrasle generacije – a Braco, Hrvoje i Tut našli su svoj dom u brojnim obiteljima, oblikujući mlade čitatelje i proživljavajući unutar korica romana zgode za pamćenje. Gotovo četiri desetljeća kasnije, Pavao Pavličić vraća se dobro poznatome trojcu i smješta ih u nove (ne)zgode koje će (uz prvi roman koji je doživio šesnaest izdanja) rado čitati i novi čitatelji i oni već dobro upoznati s autorovim opusom. Kada roditelji odu na vikend, Braco i Hrvoje dolaze kod Tuta na spavanje. Očekuje ih prava avantura, susrest će brojne likove (kako ljude, tako i životinje), a bit će tu i jedna zanimljiva djevojčica. U zagrebačkom naselju Dugave u dva dana dogodit će se štošta, ali Pavao Pavličić ispisao je priču koja u sebi njeguje prave vrijednosti – hrabrost, odlučnost, prijateljstvo… Poznat po svojim kriminalističkim romanima, autor i u ovome romanu slaže događaje tako da i dječaci i djeca (a i roditelji) koji će čitati proživljavaju prave avanture u kojima uče o međuljudskim odnosima, o odrastanju, o odgovornosti, ali i jedni o drugima. Dječaci će pokazati snagu prijateljstva i hrabrost iz koje mogu učiti i odrasli.

Dva duga dana roman je koji dokazuje da je za dobru priču potrebno ono što je svima poznato – hrabrost i prijateljstvo, a upravo ovakve priče tu su da podsjete koliko su zapravo važne te dvije sastavnice odrastanja, posebice u današnjim vremenima. Upravo zato nemojte se premišljati trebate li krenuti s poznatim junacima u novu avanturu i zajedno s najmlađima – roman u ruke!