Kratke priče, mnoge teme

Tamara Modrić i [studio TiM] donose prozni prvijenac Kako sam postao noć iza kojega svojom vještinom stoji Miro Škugor – pisac, pjesnik, tekstopisac, scenarist… Riječ je o zbirci priča Kako sam postao noć, a iako prva u poetskome vrtu, Miro Škugor dokazuje da je zreo pisac stasao naobrazbom i iskustvom.

Kako sam postao noć zbirka je u kojoj se dotiču suvremenost i zbilja, fantastika i onostrano. Autor se igra tekstom i formom, pripovjednim perspektivama i granicama pisane riječi u koju upisuje stanja i emocije, ali i jezične – gotovo ludičke – igrarije, a na trenutke je posve ozbiljan. Trideset je priča podijeljeno u dvije cjeline. Prva baštini ono što su utemeljili hrvatski fantastičari (Tribuson, Pavličić…) svojim likovima i događajima, a isprepliće se među likovima pritajeni splet nelagodnih emocija, prijetnji i zla. Nelagoda je simbolična, gotovo kao poruka svima nama u današnjemu svijetu kojeg Škugor suptilno, ali snažno kritizira. Ipak, moguće ih je čitati i bez takvoga simboličkoga koda, pa govorimo o izvrsnim primjercima žanra. U drugom je dijelu riječ o realističnim pričama u koje autor smješta čak i osobne motive – ljubav prema rodnome gradu, posvetu ocu, posvetu majci – ne libeći se jasno ispisati i opisati emocije. Pritom ostaje sažet i jasan, a duhovit, pokazujući vještinu oblikovanja teksta, ali i govorenja mnogočega u malo riječi,  što je odlika vještoga pisca, pritom se dotičući i stereotipa i problema male sredine.

Miro Škugor ovom zbirkom potvrđuje da istinski pisac doista može koristiti kratku formu za izvrstan izraz koji obiluje suvremenošću, duhovitošću i proznom vještinom. Kako sam postao noć zbirka je koja pokazuje kako izgledaju dobre priče.