Znam li tko si?

Sara Kopeczky Bajić polako, ali sigurno stvara svoje mjesto na domaćoj književnoj sceni. Iza ove je mlade autorice nekoliko ostvaraja – zbirka priča U potrazi za jugom; zbirka poezije Kamen, školjka, papir; knjiga za djecu Priče iz Drugozemske te najnoviji Više ne znam tko si, zbirka priča koju donose HENA COM i urednik Kruno Lokotar.

Više ne znam tko si zbirka je sačinjena od dvadeset i šest priča u kojima autorica stvara svjetove i likove, ponire u dubine i ide duboko ispod površine psihe i emocija, gradeći priču na ponekad (naoko) jednostavnim detaljima. Naoko jednostavan čini se i njezin spisateljski jezik, on je čist i poetičan, ali nenakićen i čitak; upravo taj jezik omogućava Bajić graditi bogatstvo emocije i snagu pisane riječi. Progovara ona o odnosima – međuljudskim, ljubavnim, obiteljskim, poslovnim – iznoseći ih na stranice živo i onakve kakvima su ispod kože, ne bojeći se priznati strahove, zbunjenosti, tamu unutar ljudi. Njezine priče dotiču ono što se mnogi ne usude, pokazujući da smo svi ispod kože krvavi, da je um nekada riznica, a nekada rizičan, kao i da nas oblikuju ljudi i njihovi postupci. Priče završavaju snažnim rečenicama, retoričkim pitanjima… pokazujući zapravo da završetak ne postoji jer će vas svaka od njih potaknuti na poniranje u vlastitu riznicu iskustava i priča čineći književnost mostom između vlastitoga svijeta, svijeta oko nas i svijeta između korica. Sara Kopeczky Bajić u zbirku je smjestila 26 priča, a tih 26 priča izvor su nadahnuća, promišljanja, pitanja, ali i odgovora. Čak i kada nekome izgovorimo više ne znam tko si, možda to znači da smo svjesniji  i znamo tko mi jesmo. Možda i ne. Kako biste saznali tko jeste ili zašto više ne znate tko je netko vaš ili oko vas, zavirite među korice i potražite sebe i(li) odgovore.

Ovom zbirkom priča autorica je zasigurno dala odgovor na jedno od pitanja o sebi – znamo li da izvrsno piše? Znamo. Uzmite i čitajte jer je riječ o knjizi koja ne ostavlja ravnodušnim.