Jagode, papar i ljubav

Edit Glavurtić, samostalna likovna umjetnica s bogatom karijerom iza sebe, odlučila se otisnuti u spisateljske vode i nije pogriješila. Njezina je slikarska ruka autoricom brojnih djela, no ovoga se puta primila pera i stvorila zbirku sastavljenu od osam priča naslovljenu Jagode i papar, podnaslova „priče o ljubavi“, a u izdanju Naklade Ljevak.

No, ne dajte se zavarati podnaslovom zbirke Jagode i papar, jer to nisu samo priče o ljubavi. Ljubav je, dakako, ključan motiv; njezini oblici, manifestacije, uzroci, ali i posljedice, no zbirka nudi čitav splet i vrtlog emocija kojima je često upravo ljubav (ili njezin nedostatak) pokretačem. Kako piše autorica, ljubav je za svakoga nešto drugo, a kako u predgovoru pojašnjava – sve su to prerađene priče; predlošci u kojima je ljubav skrivena. Priče su to koje otkrivaju intimu, istovremeno ju poštujući, opisujući likove u vrtlozima osjećaja i odnosa, opisujući kompromise, odluke, kao i ono što te odluke i kompromisi (ili pak njihovo odbijanje) donose. U pričama je isprepletena i umjetnost, koja je često spojnicom između vanjskoga svijeta i osjećaja koji su ogoljeni iskreno, ali ne i patetično; ogoljeni su istinski, bez predrasuda i osuda, a snažne emocije nit su vodilja. Autorica vješto pripovijeda život prije trenutka koji je u fokusu priče, pokazuje kako je do njega došlo i iako je jasno da je svatko od nas ponajprije osoba s vlastitim odlukama, isto je tako jasno i da te odluke (ma kakve bile) utječu na nas i ljude koji nas okružuju, ljude koje volimo i koji nas vole, čak i ako o toj ljubavi možemo govoriti u prošlome vremenu. Osam priča, brojne emocije, brojni odnosi i brojne odluke ispisani su jednostavnim, a bujnim stilom koji (iako je riječ o prvoj zbirci) jamči užitak čitanja i lakoću razumijevanja likova.

Jagode i papar zbirka je koja pokazuje da ljubav može biti slatka i rujna kao jagoda, ali i ljutita i snažna kao papar. Edit Glavurtić pronašla je način da opiše oboje i zato uzmite zbirku  u ruke i začitajte se u njezinim stranicama!