Ljubav, tajne i rock’n’roll

Marijana Dragičević bjelovarska je spisateljica koja je nakon romana prvijenca Rock strana bajke, izdala i roman Špalir za raj, a potom i roman za djecu Marej u Jezogradu. Novi je roman već u procesu, a autorica stvara svoju književnu publiku i na scenu donosi nove žanrove i neobične zaplete. Danas vam predstavljam njezin prvijenac Rock strana bajke, koji je uredila Lena Markuš, a izdavač je Slovensko slovo.

Rock strana bajke roman je koji već na svojim prvim stranicama zapleće priču i uvodi u misterij i neobične događaje. Upoznajemo neobične protagoniste, s tajnama, teretima prošlosti i nakupljenim emocijama koji se susreću u malome gradiću čija povijest priča priče. Naslov romana njegova radnja i te kako potkrjepljuje: poglavlja su rock klasici, tako da možete i slušati glazbenu podlogu dok čitate, a bajka jest prisutna, iako ispričana na netipičan način. Marijana Dragičević ne boji se svojim perom dirnuti u smrt, u ljubav, u tajne, u obiteljske odnose, ali i odnos starijega muškarca i mlađe žene u kojemu povijest seže čak i dalje od njih dvoje. Prihvatila se autorica složene karakterizacije likova, uklapanja lokalnoga govora (pa tako karakterizacija postaje i jezičnom), a i događaji su pokretači radnje koja se grana u nekoliko slojeva. Stil je pisanja jasan, iako ponešto opširniji, no to ne oduzima romanu na zanimljivosti. Priča uvlači čitatelje u svijet događaja i likova, a glazba svemu dodaje dimenziju. Pratiti ljubavnu priču, tajne, ali i međuljudske odnose još je zanimljivije u neobičnim okvirima u koje autorica radnju postavlja, a mračni pa i erotski momenti i elementi u roman su utkani s mjerom.

Marijana Dragičević svojim romanom prvijencem pokazuje da intermedijalnost može biti izvrstan gradbeni materijal, da bajka ne mora imati klasične junake, a da ideja može biti plodonosna ako postoji strpljenje da se razvije. Rock strana bajke doista je i čitateljski i slušateljski užitak, a bit će zanimljivo pratiti autoričin spisateljski put.