Na “Prvom festivalu knjige” u Matici hrvatskoj u 4 dana predstavljeno oko 40 novih naslova knjiga

Oko 40  predstavljenih novih izdanja knjiga, obilježavanjem 180 godina od prvoga broja časopisa Kolo (1842–2022), najtrajnijeg hrvatskog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu, koncertima klasične glazbe , kao i izložbom Jure Talajića Vedrina Mediterana održan je Prvi festival knjige u Matici hrvatskoj pod sloganom Matica dobrih knjiga.

Kako bi ovaj Festival ugledao svijetlo dana Matica hrvatska je  ostvarila suradnju s nekoliko hrvatskih nakladničkih kuća, te Hrvatskim institutom za povijest i Fakultetom hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

 

“Iznimno sam zadovoljan ovim našim prvim Festivalom knjige u Matici hrvatskoj i sjajnom atmosferom koja ga je označila. Održali smo svih 39 planiranih promocija, upoznali kulturnu javnost s nekim predivnim knjigama, a što je također  važno 28 ogranaka Matice hrvatske koji su sudjelovali predstavili su se Zagrebu i uzajamno upoznali i dogovorili uzajamnu suradnju.

Tu je bilo i šest nama srodnih nakladničkih kuća koje su doprinjele ponudi i uspjehu festivala, a naravno i središnjica iz Zagreba je imala prigodu pokazati neka od svojih novijih vrijednih izdanja. Zaista su to bila četiri predivna dana u slavu knjige i izgradnje hrvatskog identiteta” rekao je tim povodom predsjednik Marice hrvatske Miro Gavran.”

 

Iz programa izdajamo nekoliko predstavljenih naslova : Vrhunski europski romani akademika Viktora Žmegača, Izabrana djela Ive Brešana, Otok na kojem cvjetaju limuni – Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu Mare Marić , Sabrana djela Ivane Brlić-Mažuranić, Molitvenik hrvatskih pjesnika II Josipa Brkića, povijesni roman Grof Janković Nade Prkačin, časopis Republika Društva hrvatskih književnika, Dinamika razvoja kulture Ive Džinića, nagrađivani roman Bakhita i dr.